O projektu

Dramski studio mladih HNK Mostar predstavlja besplatni edukacijski program koji se sastoji od radionica, seminara i ostalih metoda u oblasti dramskog odgoja, namijenjen srednjoškolcima, studentima i mladima od 15 do 26 godina.

Učenje kroz kreativnu dramu priprema mlade ljude za život u zajednici. U sigurnom okružju igre i fikcije mladi istražuju situacije, moguća rješenja i njihove posljedice, upoznaju osobnu snagu i slabosti, ispituju ponašanje i odnos prema drugima u datoj situaciji. U zaštićenoj sredini dramskog prostora učesnici slobodno izražavaju svoje mišljenje kroz preuzimanje uloge u datoj situaciji. Svatko ima priliku predočiti svoje viđenje događaja i razvoja situacije bez osude drugih učesnika. Svatko može zauzeti i suprotstavljenu poziciju. Na ovaj način mladi uče sagledati situaciju iz kuta nekog drugog i tako bolje razumjeti njegova osjećanja, stavove i ponašanje. Razvijaju se tolerancija i empatija i mladi uče razumjeti i prihvaćati drugačije poglede na svijet.

Kreativna drama omogućava mladima usvajanje ne samo znanja i vještina već i životnih vrijednosti. U suradnji i razmjeni s drugima, mladi ljudi razvijaju vještine dijaloga, zastupanje vlastitog i uvažavanja tuđeg mišljenja, spremniji su na kompromise i za ispitivanje različitih rješenja. Zajednički rad stvara bolje i otvorenije veze i odnose među učesnicima, ali i s dramskim pedagogom. Razvijaju se solidarnost, odgovornost i samopouzdanje, vještine timskog rada te preuzimanja i prepuštanja vodstva – što su sve važna osobna i životna iskustva. Na taj način se ostvaruju dragocjeni efekt i ishod: omogućava se mladom čovjeku postati dio otvorenog društva i u njemu doći do izražaja.

Odlučujuće za ovakav oblik rada je prilika da se izazove promjena. U kreativnom procesu svaki učesnik pozvan je ravnopravno iznijeti svoja zapažanja, prijedloge i rješenja, kojima grupa zajednički dolazi do prihvatljivog rezultata. Kreativna drama osnažuje mladog čovjeka za poduzimanje inicijative, priprema ga za aktivnog učesnika u oblikovanju vlastitog životnog okruženja i doprinosi kulturi dijaloga kroz razmjenu mišljenja, stavova i vrijednosti s drugima.

Očitovanjem unutar grupe, učesnici se potiču na kritičko mišljenje. Polaznicima se pruža prilika da iznesu zapažanja i daju prijedloge za dalji rad. Kroz razgovor se dolazi do prijedloga što se u određenoj situaciji može uraditi drugačije, nakon čega se ovi prijedlozi isprobavaju. Uvažavanje tuđeg mišljenja i pogleda na svijet i uklapanje tuđih stanovišta u vlastitu sliku stvari bitni su ishodi kreativnog dramskog procesa.

Rad u okviru Dramskog studija mladih HNK Mostar obuhvaća slijedeće oblasti:

  • gluma
  • scenski pokret
  • tehnika glasa
  • povijest kazališta
  • dramska književnost
  • elementi režije, scenografije, kazališne tehnike i organizacije

Kazalište za polaznike Dramskog studija mladih može organizirati i specijalne aktivnosti (tribine, izložbe, panel diskusije, javna predavanja, projekcije, ekskurzije, stručne posjete i sl.) s ciljem dodatne edukacije i usavršavanja, prvenstveno u oblasti dramskog odgoja i umjetničkog stvaralaštva.

Rad u okviru radionica Dramskog studija, u trajanju od minimalno 90 minuta, odvijat će se u jednom terminu tjedno, a po potrebi bit će zakazani i dodatni termini, sukladno primarnom rasporedu proba i predstava HNK Mostar.


Ciljevi projekta

Cilj i svrha djelovanja Dramskog studija mladih HNK Mostar jeste da primjereno dobi i iskustvu, polaznici kroz zanimljive i atraktivne oblike grupnog i individualnoga rada, svladaju gradivo koje sadrži opće odgojno-obrazovne zadatke te specifične zadatke vezane uz prirodu dramskog stvaralaštva i kazališnog medija.

Ostvarivanjem navedenog cilja polaznike od 15 do 26 godina pripremamo za skladan život u društvu te za suvremenu i kulturnu javnu komunikaciju u medijskoj civilizaciji koja sve više insistira na osobnosti i individualnosti javnog nastupa.

Polaznicima osiguravamo temeljitu pripremu i provjeru sposobnosti za eventualni studij glume, režije, dramaturgije, teatrologije i slično te za studije fonetike i književnosti.

Istovremeno, izuzetnim polaznicima Dramskog studija mladih HNK Mostar, prema svojim potrebama i mogućnostima, a uz suglasnost umjetničkog rukovodstva kuće, omogućuje se aktivno sudjelovanje u repertoaru i predstavama u produkcijama HNK Mostar.

Ostvarenjem svih navedenih ciljeva Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru povećava stupanj promocije i unapređenja kazališne umjetnosti u sredini u kojoj HNK Mostar djeluje.


Voditelji projekta

Jelena Kordić Kuret (Sarajevo, 1979.) upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu 1998. godine u klasi profesora Miralema Zupčevića. Diplomirala je 2003. predstavom „Murlin Murlo“ Nikolaja Koljade pod mentorstvom Mirjane Karanović.

Od 2004. u angažmanu je Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, gdje igra u predstavama: „Sve o ženama“, „Prosidba“, „Dvije“, „Kokoš“, „Nada iz ormara“, „Kajališni sat“, „Humble boy“, „Nigdje nikog nemam“, „Chick Lit“, „Ljepotica iz Leenanea“, „Vanja i Sonja i Maša i još jedan“ „Brat magarac“, „Kisik“, „Mrtve ribe plivaju na leđima“, „Quijotanje“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, „Gnijezdo“…

Neke od dražih uloga su joj: Seta u „Zvijeri na mjesecu“ Richarda Kalinoskog u režiji Dine Mustafića, Mara u „Bljesku zlatnog zuba” Mate Matišića u režiji Nine Kleflin te Mrs. Muller u „Sumnji“ Johna Patricka Shanleyja u režiji Selme Spahić.

Ivan Skoko (Mostar, 1986.) dolazi iz Širokog Brijega, gdje je završio Gimnaziju fra Dominik Mandić. Studij Novinarstva prekida na drugoj godini, kako bi upisao Glumu na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Studij glume završio je 2014. godine u klasi profesora Ferida Karajice.

Ostvario zapažene uloge u predstavama HNK Mostar „Chick lit“, „Vanja i Sonja i Maša i još jedan“, „Brat magarac”, „Kisik“, „Mrtve ribe plivaju na leđima“, „O ljubavi“, „Quijotanje“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, „Noć tribada“, „Preobražaj“, „Gnijezdo“ i „Logorilijada“ zatim u „Sum­njivom licu“ Kulturnog centra u Trebinju i „Ne igraj  na Engleze“ Narodnog pozorišta Mostar. S diplomskom predstavom „Ljubav“, koju je pod mentorskom palicom profesora Ferida Karajice realizirao zajedno s kolegicom Nikolinom Ljuboja, nastupio je na Internacionalnom studentskom festivalu FIST u Beogradu gdje im je tročlani međunarodni žiri dodijelio nagradu za najbolju glumu.

Za ulogu Špicka u predstavi „Vanja i Sonja i Maša i još jedan“ dobio nagradu za najboljeg mladog glumca na Kazališnim/pozorišnim igrama u Jajcu.