Dvije pjesnikinje predstavile se mostarskoj publici

Dvije nagrađivane mlade pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić u subotu, 15. lipnja, održale su svoju pjesničku večer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u okviru projekta „Poezija u Kazalištu“ kojim se želi približiti poeziju publici te Kazalište učiniti mjestom gdje se ona može čuti i osjetiti.

Dvije pjesnikinje su u opuštenom i ležernom ozračju čitale svoju poeziju i razgovarale o njoj, o motivima koji se provlače i temama koje ih zaokupljaju te kako u njima nalaze stalnu inspiraciju. Ljubitelji poezije su se na ovaj način upoznali sa stihozbirkama dvije pjesnikinje te su od njih mogli čuti i što osim poezije vole, koje knjige čitaju i kakvu glazbu slušaju.

Šima Majić je ujedno predstavila svoju novu zbirku „Melankolija igra badminton“ što je i prvo predstavljanje ove knjige u BiH. Govorila je i tome kako su apokaliptični motivi i sumrak civilizacije vrlo bliski njezinoj poetici.

Za razliku od nje, Anitu Pajević zanimaju pitanja koja se tiču ekologije te fenomeni pamćenja i zaboravljanja, odnosno problem komuniciranja i slušanja. Ona je pročitala i nekoliko svojih novih, još neobjavljenih pjesama.

„Zaista je bilo prekrasno. Organizacija i sama ideja da se poezija vrati u instituciju kazališta su sjajni. Bilo je to jedno neklasično predstavljanje i čitanje poezije, i zaista mi je drago što sam dobila priliku predstaviti Šiminu poeziju za koju se nadam da će biti jako dobro prihvaćena u BiH“, kazala nam je Anita Pajević svoje dojmove.

Šima je, također, jako zadovoljna neuobičajenim načinom predstavljanja te komunikacijom koju su imale ona i Anita, ali i dobrom energijom koja je tekla između njih i publike.

Inače, Šima Majić je prije zbirke „Melankolija igra badminton“ objavila knjigu „Potkožni sjever“ za koju je dobila dvije nagrade, i to „Zdravko Pucak“, koju dodjeljuje karlovački ogranak Matice hrvatske, i „Anka Topić“, nagradu za najbolju knjigu poezije žena BiH.

Anita Pajević je 2015. godine dobila nagradu „Mak Dizdar“ za pjesnički prvijenac „Perlinov šum“ za koji je kasnije dobila i nagradu Fondacije Nijaz Slipičević.

U okviru projekta „Poezija u Kazalištu“ svoj poetski opus prethodno su predstavili Marko Tomaš i potom Mili Đukić, a po brojnosti publike može se reći da interesenata za poeziju i dalje ima i da se ona polako vraća u fokus čitatelja.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: