Ivo Krešić (Mostar, 1979.), kazališni, filmski i televizijski glumac. Glumu je završio na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru u klasi prof. Tanje Miletić Oručević.

Kao član ansambla HNK Mostar ostvario je uloge u predstavama “Chick lit”, “Kraljevo”, “Didak – svjetlost iz Hercegovine”, “Identitluk” itd. Autor je monodrama “Otirač” i “Smeće”, koje je realizirao u vlastitoj produkciji.

Od filmskih i televizijskih uloga vrijedi istaknuti sljedeće: “Strike back” (TV serija, osma sezona), Sky One‎ (UK), 2019./2020.; “Dunjin veo” (predprodukcija), ‎Cinemax‎ (US), 4:2 (dugometražni film), 2019.; “General” (TV serija), 2019.; “Uzvodno prema zapadu” (kratki film), 2019.; “Drugo ime ljubavi” (TV serija), 2019.; “General” (dugometražni film), 2018.; “Počivali u miru” (TV serija), 2017.; “Mrtve ribe” (dugometražni film), 2017.; “Obrana i zaštita” (dugometražni film), 2013.

Dobitnik je nagrade za najbolju sporednu ulogu na Mostarskom filmskom festivalu (MOFF) za ulogu Brice u filmu “Mrtve ribe” Kristijana Milića.

Osim kazališnih, televizijskih i filmskih projekata zapažen rezultat ostvario je i u književnosti. Njegov roman prvijenac “I dođe mjesec maj” nagrađen je na Fondaciji za izdavaštvo FBiH, a koautor je i zbirke poezije “Usred grada tmurna nalaktih se da povratim”.

>> Povratak na prethodnu stranicu (ANSAMBL)