“Naracije i operacije”: Nesvakidašnji multiscenski događaj

Neprekidni desetominutni pljesak publike u prepunoj dvorani HNK Mostar najbolji je pokazatelj koliko je sinoćnji koreografski koncert „Naracije i operacije“ bio dobar. Ovaj scenski događaj je spoj pokreta, pantomime, naracije, opere, pjesme, drame i glume koje je u jednu cjelinu harmonično uvezao jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja Ivan Leo Lemo.

Lemo je i profesor na Studiju glazbene umjetnosti na mostarskom FPMOZ-u na predmetu „Operna gluma“ i sa svojih deset studenata počastio je publiku multiscenskim uprizorenjem u kojem je prepričano 14 najpoznatijih svjetskih opera: Sadko, Figarov pir, Faust, Don Pasquale, Rinaldo, Bastien i Bastiena, Figarov pir, Alexander Feast, Čarobna frula, Orfej i Euridika, Ernani, Tannhauser, Serse.

Bez obzira što je riječ o operama u različitim žanrovskim varijacijama, majstorskom rukom Lemo je uspio ostvariti izuzetnu mjeru estetske ostvarenosti i napraviti spektakl koji je cjelovit, ima i glavu i rep te uvjerljiv i poetičan u teatarskom smislu. Time je ostvario cilj koji je postavio: „Naracije i operacije“ su zaokružena priča o samom smislu čovjekove egzistencije i njegove biti, o onom mjestu u čovjeku, društvu i kulturi gdje sve prestaje biti rutina i sušta svakodnevnica te postaje opera koja život znači.

Pri svemu ovome treba imati na umu da je raspolagao s jednostavnom scenografijom: jedini dekor bilo je nekoliko stolica koje je, uz kreativni i usklađeni scenski pokret, uspio iskoristiti u vizualnoj komunikaciji i publici poslati poruku koju htio, ne plašeći se hoće li biti shvaćen ili ne.

U ovom tekstu htio bih prenijeti i riječi doajena mostarskoga glumišta, sjajnoga Velimira Pšeničnika Njirića, koji je pozitivno osupnut onime što je vidio, o „Naracijama“ na svome Facebook profilu napisao ovo:

Mislim kako sam u 40 i nešto godina bivanja u gledalištu, četvrti put kao gledatelj doživio katarzu. Ili bar nešto slično tome. Postavka i izvedba bile su jasne, efikasne, pametne, talentirane. Temeljene na htijenju, energiji, znanju, sposobnostima, osjećaju mjere i dobrom ukusu.

A kad smo već kod društvenih mreža, također sam odmah nakon predstave pokušao na Facebook-u jednom riječju opisati „Naracije i operacije“. Opčinjen dobrom izvedbom dvoumio sam se između „fenomenalno“ i „fantastično“. Na kraju sam se poslužio riječju Kung-fu Pande, junaka iz crtića, koji je te dvije riječi funkcionalno spojio u jednu, baš kao što je i Lemo povezao toliko scenskih izričaja u skladnu cjelinu: FENOMENASTIČNO! A palo mi je na pamet, što sam isto tako objavio, da „Naracije i operacije“ nakon čudesnoga dugotrajnog pljeska publike komotno možemo preimenovati u „Naracije i OVACIJE“.

Naravno da ovaj tekst ne mogu završiti a da ne spomenem i studente raskošnoga talenta bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo: Marijo Bevanda, bariton; Hrvoje Merdžo, bariton; Marin Vitas, kontratenor; Karlo Miličević, bariton; Nikolina Zovko, mezzosopran te pijanisti: Ana Marija Milićević, Brigita Šilić, Gabrijela Iličić, Mateja Milićević i Marko Palameta.

Riječima ne mogu opisati raspon njihovih umjetničkih sposobnosti. Ne znam jesu li bolji pjevači, glazbenici ili glumci. Trebalo je doći i doživjeti kakva darovitost pršti iz njih.

„Naracije i operacije“ izvedene su u okviru Mjeseca kulture, a organizator ove nesvakidašnje kulturne pojave u našem gradu bio je Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, uz tehničku potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Tko nije gledao, mnogo je propustio!

 

Josip Blažević / Foto: Ivan Kelava

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: