Premijera: Bez politiziranja ili moraliziranja: Predstava o ubijenoj viteškoj djeci izazvala najdublje emocije

Skoro opipljiva bol i sve emocije koje uz nju dolaze, ali i snaga glumaca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koji su uspjeli iznijeti specifičan kazališni proces, glavni su elementi nove predstave ove teatarske kuće pod nazivom „Kroz proces 10-6-93“, autorice i redateljice Marine Petković Liker, a koja je premijerno izvedena u subotu, 27. studenoga 2021. godine.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. lipnja 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu među obiteljskim kućama, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

„Razmatrajući taj događaj, osjetila sam dvostrukost i delikatnost problema. S jedne strane tu su djeca poginula i ranjena na dječjem igralištu u blizini svojih kuća, njihovi roditelji, braća i sestre koji su se s tom strahotom morali suočiti i živjeti s njom. U tom trenutku prekinute živote počeli su živjeti ispočetka, ali slomljeni i obilježeni užasom, strahom i boli, a s vremenom to sve nije umanjeno. S druge strane tu je neprocesuiranje zločina, nepoznatost krivca, nepriznavanje krivnje, neprihvaćanje spomen-obilježja, nedostatak medijskog prostora, stigmatiziranje naroda, nepostojanje pobjednika i gubitnika, konstantni osjećaj neravnopravnosti ili lažne ravnopravnosti… Ta paradigma razlijeva se na atmosferu u kojoj živimo. O tome je važno pokušati govoriti“, zapisala je Marina Petković Liker u tekstu objavljenom u programskoj knjižici predstave.

„…Danas, 28 godina nakon što je jedna odluka i akcija nepoznata čovjeka obilježila živote tridesetero djece koja su se igrala na igralištu i njihovih obitelji, želimo učiniti ono što politika i dalje ne može. Želimo dopustiti da se specifična priča ispriča ljubavlju, snagom i suosjećanjem. Možda doista nikada nećemo moći razumjeti jer nismo doživjeli isto. Ali možemo pokušati suosjećati. Želimo procesuirati, otpustiti i barem imaginarno otvoriti mogućnost da se promjena na razini osobnih odluka odgovornih za bilo koji zločin dogodi.

Ova kazališna predstava nudi takav proces. U njoj ćete proći trima potpuno različitim činovima. Predstava je strukturirana kao proces prolaska organskim doživljavanjem teme tijelima, srcima i mislima izvođača i gledatelja. Radeći na predstavi, cijeli je autorski tim prošao proces uranjanja, razumijevanja i suočavanja sa sadržajem svega o čemu se u njoj govori“, stoji, između ostaloga, u tekstu Marine Petković Liker.

„Predstava „Kroz proces 10-6-93“ nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija“, kaže umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, dodajući „kako nas ona prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli“.

Gloria Lujanović, stručna suradnica na predstavi i osoba na čiju se ideju HNK Mostar upustio u proces rada na ovoj predstavi, kaže kako joj je „predstava „Kroz proces 10-6-93“ jako važna jer ju je ispunila me nekom začudnom snagom koja joj pomaže obnoviti vjeru u ljude i suosjećanost s drugim“.

„’Kroz proces 10-6-93′ mi je vratila vjeru u moć empatije. Djeluje poput revolucije, ali one u kojoj barikade, i to vlastite, uklanjamo. Revolucija nježnosti i međusobnog razumijevanja“, kaže Gloria Lujanović.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom ne samo da želi prekinuti šutnju kojom je uglavnom bio obavijen taj tragični događaj nego izborom Marine Petković Liker za redateljicu cijelog projekta želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi. Taj je kapital ova kazališna autorica i pedagoginja iz Zagreba stekla radeći u HNK Mostar predstavu „Gnijezdo“, koja je ne samo osvojila brojne nagrade nego u kazališnoj javnosti neformalno proglašena jednom od najboljih predstava u zadnjih nekoliko godina u BiH. Početak rada na predstavi „Kroz proces 10-6-93“ započeo je snimanjem dokumentarnog video materijala: od srednjobosanskih krajolika do svjedočanstava članova obitelji stradale djece, gdje se bol miješa s gorčinom i ljutnjom zbog činjenice kako nitko nije kazneno odgovarao za ovaj strašni zločin, do iskaza (samo)ohrabrenja kako vrijedi vjerovati u sporu i dostižnu pravdu, ali i u ostanak i život u toj dolini tuge i nade. Nakon premijere slijedi rad na produkciji dokumentarnog filma i radio drame o ovom zločinu u Vitezu.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: