Gostujuća predstava “TMUŠA: Tako mi srca” na sceni HNK Mostar

U okviru Mostarskog teatarskog festivala autorske poetike NOVE NADE na sceni HNK Mostar, u utorak 5. rujna 2017. godine s početkom u 21 sat, gostuje komedija s ozbiljnim posljedicama “TMUŠA: Tako mi srca”.
Rađena kao redovna produkcija Amaterskog pozorišta Doma kulture Prijepolje, predstava je, na inicijativu redateljice Sunčice Milosavljević, ostvarila specifičan oblik kazališta zajednice.

Rođen iz ambicije da se kroz kazališni rad afirmira lokalna kulturna tradicija i da se doprinese jačanju kulturnog identiteta i kohezije u pluralnoj zajednici, ovaj teatarski projekt otpočeo je istraživanjem književne, biografske i povijesne građe o najpoznatijem piscu rodom iz Prijepolja – Vladislavu Veselinoviću Tmuši (1888.-1954.). Veselinović je pisao prozu, poeziju i drame, najviše za amatersko kazalište, i između dva svjetska rata bio je izuzetno popularan i izvođen širom Jugoslavije. Nije bio visoko ocijenjen od strane književne, a ni kazališne kritike (izbor tema i stil smatraju se prevaziđenim  i tradicionalnim) i danas je potpuno zaboravljen.

Autorski dramski tekst o piscu Veselinoviću, njegovom životu i kulturnim i povijesnim okolnostima razvila je dramska spisateljica Snežana Gnjidić. Dramaturginja i redateljica prvo su posjetile Prijepolje i upoznale se sa ustanovama i njihovim stručnim kadrom koji im je stavio na raspolaganje traženu građu. Iz nje je, u dogovorima s redateljicom, koristeći postdramski pristup, Snežana razvila narativnu okosnicu te u nju uključila niz povijesnih komentara sa post-jugoslavenskog prostora, tražeći i nalazeći paralelu između piščevoga i našeg vremena. Snažnu metaforu autorice su pronašle u značenju pseudonima Tmuša (pomrčina), tumačeći taj pojam kao balkanski mrak. Tekst će se tijekom rada razvijati kroz tri verzije, a konačnu će dobiti u procesu izgradnje predstave.

Predstava je rađena suvremenim scenskim jezikom, s preklapanjima vremenskih i prostornih planova i slobodnim tretmanom predstavljanja likova, u funkcionalnoj scenografiji svedenoj na višeznačne elemente i lociranjem radnje i značenja uz pomoć videa. Kroz priču o Tmušinom životu, predstava fragmentarno prikazuje tragikomične strane balkanske tmuše u politici, kazalištu i osobnim povijestima suvremenika, ukazujući na oživljavanje ratničko-plemenskog kulturnog obrasca kroz građanske ratove 90-ih godina i ispitujući ulogu pisca (umjetnika) u raskidu s tim naslijeđem i razvoju društva ka otvorenom, građanskom modelu.

Predstava je već imala svoj život na brojnim gostovanjima u Srbiji i Hrvatskoj, gdje je, bez razlike, žnjela pohvale i pokretala debatu. Uvjereni u njen značaj na cjelokupnom post-jugoslavenskom prostoru i zainteresirani da je predstavimo kao rezultat suradničkog pristupa u lokalnoj kulturnoj produkciji, radujemo se njenom izvođenju u Mostaru. Predstava čini specifičan model edukacije i emancipacije sudionika i sredine kroz kazališni rad nastao u partnerstvu ustanova kulture i suradnju s teatarskim profesionalcima, kao i jedan mogući model kulturne politike – kako kazališno djelo nastaje kroz suradnju gradskih ustanova kulture međusobno i s dramskim profesionalcima, na projektu od jasnog kulturnog značaja za lokalnu zajednicu.

Predstava traje oko 70 minuta, a ulazak je besplatan.

Autorica drame: Snežana Gnjidić
Redateljica: Sunčica Milosavljević
Scenografkinja i kostimografkinja: Jelena Stojanović
Kompozitor: Nenad Urošević Bili
Igraju: Svetlana Gojak Brajović, Rukija Husović, Sofija Rvović, Erna Jakupović, Damir Rondić, Goran Lovović, Ekrem Lotrić – Džo, Hamza Rovčanin, Miloš Milošević

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.