Ususret premijeri predstave „Ženski razgovori ±1“ – mikrooptimizmom protiv makropesimizma

„Ovaj projekt nije bio nimalo lagan. To je komedija, ali jedna komedija koja pokušava obuhvatiti sve što se događa danas. Iz jedne dosta mračne situacije napravili smo nešto što ide prema praštanju, zabavi, ljubavi i prijateljstvu. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru mjesto je u kojem se događa umjetnost i to me je fasciniralo otkako sam došla. Osjećam beskrajnu zahvalnost što sam dio scene koja se budi. Mene su teme kojima se ovo kazalište bavi iznenadile, kao i način na koji se ovdje ljudi bave kazalištem, koje bi trebalo transformirati ljude i mijenjati ono što je loše. Mislim da smo mi u tome uspjeli“, rekla je redateljica Biljana Čakić na konferenciji za novinare povodom premijerne izvedbe predstave „Ženski razgovori ±1“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Predstava „Ženski razgovori ±1“ autorski je projekt Dragana Komadine, Biljane Čakić i ansambla predstave prema motivima zbirke eseja „Ženski razgovori“ Dušana Radovića. Komad je to o nekoliko generacija žena i pripadajućih im što prisutnih, što odsutnih muškaraca, te vječnim problemima poput zaljubljivanja, braka, prevare, karijere, bolesti, smrti – ukratko poroka svih vrsta, kako bi to sigurno u svom nadahnutom maniru pod zajednički imenitelj sveo pokojni Radović.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja izjavio je da je „nakon teških i mračnih tema kojima su se bavili, na repertoaru predstava koja se bavi univerzalnom temom muško-ženskih odnosa“. „Mislim kako će predstava biti jako zanimljiva publici jer nije samo komedija kojoj je svrha nekoga razveseliti, nego se referira na neke bitne procese koji se odvijaju u našem društvu, a tiču nas se privatno kao osobe. Publika će se nasmijati, ali nadam se kako će predstava nekoga navesti na pitanja o kojima su razmišljali, no na jedan novi način“, kazao je Vukoja.

„Kada smo počeli raditi na predstavi to je koincidiralo sa 100 godina rođenja Dušana Radovića u Nišu, nenamjerno, no svakako s velikim ponosom navodimo tu činjenicu. Kao dramaturg sam započeo dramaturšku transformaciju i odabrao potencijalno zanimljivije scenske teme. Zajedničkim snagama, preko mojih intervencija pa do redateljičinih i onda glumačkog ansambla uspjeli smo doći do ove verzije teksta koju ćete vidjeti u predstavi. To je jedna jako zanimljiva i višeslojna crna komedija, koja suptilno komentira današnju situaciju. Mi se optimizmom pokušavamo boriti protiv pesimizma, odnosno, mikrooptimizmom protiv makropesimizma“, riječi su Dragana Komadine.

U ime ansambla predstave govorila je Nikolina Marić: „Osmijeh se vratio u naše kazalište. Na sam spomen Duška Radovića meni se pojavi osmijeh na licu, to je pjesnik našega djetinjstva i ovo je vanvremenski tekst. Živimo u vremenu pandemije, rata u Ukrajini, suočavamo se s odlaskom mladih iz naše zemlje, tu su i problemi ovisnosti, pa smo kroz improvizacije htjeli progovoriti o tim temama – što još muči današnje žene osim standardnih ženskih problema. Mislim kako smo uspjeli u tome i ono što je najvažnije, toliko smo zavoljeli svoje likove i nadam se kako će ih publika zavoljeti.“

Premijera će se održati u petak, 8. travnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

U predstavi glume Nikolina Marić, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Miro Barnjak i Ivan Prskalo. U videu, pored glumaca HNK Mostar, igraju Fatima Kazazić Obad, Ivan Prskalo, Tea Pandža i Filip Lukenda. Režiju i scenografiju potpisuje Biljana Čakić, dramaturgiju Dragan Komadina, autor je glazbe Andrijan Zovko, suradnica na scenskom pokretu je Fatima Kazazić Obad, kostimografkinja Sandra Milavić, izradu videa potpisuje Slaven Marinčić, a izradu scenografije Davorin Briševac i Marko Mrdaković.

Reprizne su izvedbe 9.4. (subota), 11.4. (ponedjeljak) i 12.4. (utorak) u 20 sati. Ulaznice za reprizne izvedbe moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke putem FB Messengera ili Instagram Directa.

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.