Večernji list: Mrduša HNK u Mostaru naglašava vremenski most te govori o nama

U jednom od svojih zadnjih intervjua veliki književnik Ivo Brešan, naravno, govorio je i o svom najslavnijem dramskom djelu. Spremno je priznao da tada ni on sam nije znao niti je to mogao sanjati kakvo je bezvremensko djelo stvorio. A “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” upravo je to, djelo koje je govorilo o Dalmatinskoj zagori neposredno nakon Drugog svjetskog rata, ali koje podjednako dobro i točno govori o nama – sada i ovdje.

Pršut s čela Željka Keruma

Upravo taj vremenski most koji dokazuje da vrijeme prolazi, ali ljudske naravi ostaju iste, naglašen je u mostarskoj verziji ove predstave koju smo vidjeli na gostovanju u HNK Zagreb. Brešanovo je djelo u HNK u Mostaru režirao Ivan Leo Lemo, ugradivši u nju i sliku Tita s Jovankom i bračnim parom Burton-Taylor, ali i šnite pršuta zalijepljene na čela svojih junaka, onako kako smo to ne tako davno imali prilike vidjeti u stvarnom, a ne kazališnom životu, na čelu Željka Keruma.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dragan Komadina, a scenografiju je sjajno riješila Vesna Režić. Ona je Mrdušu izgradila od bačvi te je smjestila pod nekad vedro, a nekad i zlokobno nebo, jer u sam je tekst upisano da seoska zadruga prodaje vino. Kostimografkinja Mirjana Zagorec zadrugare odijeva u stilizirano onovremeno ruho, na razmeđi sela i grada, a posebno je duhovito riješila kostime za seosku produkciju Hamleta. Tako u njoj biljci postaju kraljevski plaštevi, a kraljevske su krune sastavljene od starih i iskrivljenih vilica. Veliki doprinos predstavi dao je i koreograf Leo Mujić koji stiliziranim pokretima određuje karakter svih likova na samom početku predstave, dok dramski najnabijenije trenutke priče rješava plesanjem kola.

Ganga na engleskom

Sličnim postupkom barata i Zvonimir Dusper Dus, koji ovdje potpisuje glazbu, jer dok učitelj izgovara najpoznatiji monolog ne samo Hamleta nego i cjelokupnog dramskog pisma, to slavno “Biti ili ne biti” pjeva se kao ganga – ali na engleskom.

Glumački je mostarska Mrduša vrlo solidna i čvrsto zbijene predstava, u kojoj seljaci funkcioniraju kao grčki kor, koji na samom kraju ušuti – od stida.

Nažalost, upravo su glumačke izvedbe platile prelazak predstave na nekoliko puta veću scenu od one na kojoj je obično igraju (od premijere u svibnju 2017.). Zbog toga su određene glumačke replike u velikoj dvorani HNK Zagreb bile ne samo pretihe nego nečujne, što je zbunjivalo publiku.

No, uz Slavena Knezovića, odmjerenog i preciznog kao Bukara koji se postupno otkriva, svakako treba pohvaliti mlade snage mostarskog ansambla: Ivana Skoku kao Jocu i Angelu Bulum kao Anđu te Roberta Pehara kao učitelja koji više nema snage za borbu s primitivizmom.

Bojana Radović / Večernji list / 30. 4. 2018.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: