U HNK svečano otvoren festival književnosti Poligon

Peto izdanje regionalnog književnog festivala Poligon svečano je otvoreno u četvrtak, 10. 10. 2019., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru gostovanjem književnika Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića i moderiranjem Almina Kaplana. Festival traje do 13. listopada, održava se na raznim lokacijama te okuplja značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije. Posvećen je temi identiteta, koja je po riječima direktora festivala Mirka Božića, trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

„Smatram da je tema identiteta trenutno jako aktualna u Europi zbog izbjegličke krize i rastućeg vala desnog populizma, a s druge strane i u našoj zemlji, jer evo nakon 30 godina nismo uspjeli definirati koji je to identitet koji nas spaja. Etnokonfesionalni identiteti na kojima se najviše inzistira zapravo su, barem se do sada pokazalo, jedino u funkciji razdvajanja“, izjavio je Božić za Fenu uoči otvaranja festivala.

Istaknuo je kako će festival pokušati govoriti o drugim slojevima koji sačinjavaju ljudski identitet i koji nisu toliko naglašeni, dakle, nisu u onom generalnom tradicionalnom diskursu, od nekih osobnih ukusa i preferencija do društva u kojem se krećete ili onoga što čitate.

Kada je u pitanju stanje književnosti na području Mostara, Božić smatra da Mostar ima jedan vrlo živahan val i vrlo živahnu scenu koja je primijećena i regionalno, odnosno mnogo bogatiju scenu nego što bi se to reklo na prvi pogled, barem kroz oči nekoga tko ju ne poznaje.

„Definitivno nešto na što vrijedi obratiti pažnju, a što je i jedna od funkcija Poligona, je da naprosto vrati festival na književnu mapu i da grad pretvori u nešto gdje će biti bitno nastupiti, da imate poticaj da ovdje nastupite zato što ćete imati određenu razinu prepoznatljivosti“, kazao je Božić.

Govoreći o programu ovogodišnjeg festivala, Božić je kazao da će u petak, drugog dana festivala biti upriličen posjet školama, gdje će gosti festivala mostarskim školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju, dok će u večerašnjem programu u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača gostovati britanski autor Russ Litten te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić.

U subotu će biti održan večernji program festivala u Narodnom pozorištu Mostar gdje će gostovati bh. književnica Senka Marić i srbijanski autor Danilo Lučić. Festival će biti zatvoren u nedjelju u Studentskom centru zajedno sa svim gostima autorima i nastupom mostarskog benda Sove.

Poligon, koji se održava od 2013. godine, od samog je osnivanja prepoznatljiv događaj, koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Europe, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

Više o ovome književnom događaju moguće je doznati na festivalskoj Facebook stranici.

(Fena, Bljesak.info)

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: