Pastoral o fra Didaku na našem Youtube kanalu

Dokumentarno-glazbeni pastoral “Didak – svjetlost iz Hercegovine” postavljen je online na našem Youtube kanalu. Bit će dostupan do utorka, 14. travnja 2020. godine.

Fra Didak Buntić prošao je brojne izazove, političke nesporazume, povijesne intrige, ratove i prirodne katastrofe poput suše koje je prouzročila najveću glad u Hercegovini. No, on ju nikada nije napustio. I u našem uprizorenju, Hercegovina i njezin surovi i prelijepi krajolik postaju moćan vizualni okvir i praktično još jedan dramski lik. No, ponajprije veza pastorale s ovim scenskim uratkom odnosi se na njezinu vezu s religioznom tematikom, odnosno s pastirima kao bitnim protagonistima novozavjetne priče o Isusovu rođenju, te je neizbježna analogija s fra Didakom kao moralnom i vjerskom vertikalom, predvodnikom i učiteljem. On je pastir, ne tutor. Ljude želi poučiti da ovladaju vještinama koje će im pomoći biti samostalnim i samosvjesnim. Drugim riječima, on stvara okvir koji omogućava da se čovjek razvije kao pojedinac, slobodnomisleće biće.

Tu je i poveznica s pastoralom kao dominantno pjesničkom vizijom – pjesme i skladbe fra Šimuna Šite Ćorića u aranžmanu Igora Tatarevića zauzele su istaknuto mjesto u nadahnutoj redateljskoj viziji Ivana Lea Leme.

I na kraju, ne najmanje važno, neizbježno se nameće paralela s uobičajenim ljubavnim fabulama iz pastorale. Naime, Didak je zaljubljen u svoju Hercegovinu, njegovu Vilu, njegovu Muzu. Bezuvjetno i beskompromisno. Sve do smrti i potpunog sjedinjenja.

Pastoral je urađen u koprodukciji s HKUD “Didak” iz Župe Gradnići. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dragan Komadina, scenografiju Vesna Režić, a autor videa je Slaven Marinčić. Sudjeluju: Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Nedžad Maksumić (glas iz off-a), Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak / Lucija Zovko, Marko Palameta i Petar Jozić. Premijerna izvedba održana je u HNK Mostar, 9. listopada 2019. godine.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: