Na online repertoaru „Ajmo na fuka“

179
PODIJELI

Kada u Mostaru kažemo „ajmo na fuka“, to je prijateljski, šatro-mostarski, poziv na razgovor uz kavu-kafu i „ubijanje“ slobodnog vremena. Ali to je i kazališna drama o besmislu rata i podijeljenom gradu.

„Ajmo na fuka“, prvi službeni koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, dramatična je kazališna priča, ispričana nadaleko poznatim mostarskim humorom. Postavljena je na scenu 2015. godine i punila je dvorane ne samo u Mostaru i mnogim bh. gradovima, nego i u Zagrebu, Pragu, Beču i Brnu, a trenutno je dostupna na Youtube kanalu HNK Mostar.

Predstava govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove su sudbine ispričane kroz tri različite situacije: kao mrtvaca koji u limbu čekaju poziv, kao vojnika na suprotstavljenim stranama 1993. godine i kao dvojice Mostaraca u poslijeratnom Mostaru koji zajedno komentiraju dnevne aktualnosti dok ispijaju kavu.

Doživjela je veliki uspjeh kod publike i kazališne kritike, a nagrađena je 2015. godine na XIV. festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici „za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje“.

Autor i redatelj je Dragan Komadina, a u predstavi igraju Robert Pehar i Saša Oručević.

NEMA KOMENTARA