U Konjicu otvoren 7. Festival glumca BiH

Sedmi Festival glumca BiH svečano je otvoren u utorak navečer na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic, a u organizaciji Centra za kulturu konjičkog Narodnog univerziteta. Na samom početku ovogodišnjeg repertoara, publika je velikim pljeskom pozdravila predstavu “Svu moju ljubav” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o predstavi autora Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha Sokolovića.

Spomenuti Festival ugostit će devet profesionalnih kazališnih produkcija uz dva prateća off programa.

“Konjic ‘podiže svoje kulise’ za: Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar 55, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, čije gostovanje realiziramo u saradnji s HKD ‘Napredak’ Konjic, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Narodnim pozorištem Sarajevo, a u regionalnom programu ugostit ćemo Pozorište promena Novi Sad i Atelje 212 iz Beograda, čije je gostovanje omogućilo Veleposlanstvo Srbije u Bosni i Hercegovini”, kazao je direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušinović.

HNK Mostar nastupit će u četvrtak, 10. rujna, sa svojom nagrađivanom predstavom “Gnijezdo”, autorskim projektom Marine Petković Liker, inspiriranoj poezijom Marka Tomaša.

Konjičane očekuju i dva off prateća sadržaja, In memoriam Zlatko Dikić u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga pisca Amera Tikveše, dok je posljednja noć Festivala rezervirana za dodjelu nagrada i off glazbeni program uz bend “Maratonci”.

Mušinović je kazao kako su za održavanje Festivala najvećim dijelom zaslužne kazališne kuće koje su svojim entuzijazmom i voljom da se pojave na ovom festivalu doprinijele da se ovaj kulturni događaj ne preskoči ove godine.

Zbog reduciranog broja mjesta organizator ove godine neće naplaćivati ulaznice, ali će se ostvarivati mogućnost da se gratis karte dobiju putem generalnog medijskog pokrovitelja Radio Konjica.

Festival glumca BiH završit će 20. rujna dodjelom nagrada i priznanja te koncertom benda “Maratonci”.

Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

“Najvažnije je da ove godine ostanemo povezani, uživamo artističke vrijednosti teatarske umjetnosti uz maksimalno poštovanje svih epidemioloških mjera”, poručio je Mušinović.

Bljesak.info / HNK Mostar

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.