BUKA.COM: Predstava “Gnijezdo” ljudska priča o svima nama

Piše: Sara Velaga | Buka, Banja Luka | 22. listopada 2019.

Originalni članak dostupan je ovdje >>>

 

Riječ je o predstavi HNK Mostar, autorskom djelu Marine Petković Liker, a inspirisana je poezijom Marka Tomaša.

U samom uvodu publika se uvodi u atmosferu doma, topline i osjećaja pripadanja. Toj porodici, koja odjednom predstavlja obične ljude, sa kojima se svi možemo poistovijetiti. To više nisu glumci, to smo mi. U stilu Čehova, najvažnije stvari se ne odvijaju na sceni, već se upravo u “ničemu” krije sve. Prvih petnaestak minuta publika takoreći čeka, dok glumci silaze i sipaju čaj, pelinkovac, rakiju, svakome po želji i potrebi. Osjećaju se mirisi, širi se osjećaj topline, ugodnosti i pripadanja. U “Gnijezdu” publika je dio priče i tako ostaje do samog kraja.

Priča prati porodicu i njihove unutrašnje razdore zbog porodične kuće i njene dalje sudbine nakon smrti njihove majke. Simbolikom lavora na sredini kuće, u koji konstantno pada kap po kap sa prokislog krova, simbolizuju se sitni razdori i razmirice između njih. Ali i između svih nas koji se u predstavi identifikujemo, jer “Gnijezdo” je priča o porodici, koja kao i svaka ima slične probleme.

Glumački ansambl čine Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Skoko. I svaki od likova na sebi svojstven način daje značajnu notu kroz improvizaciju i emocije jedne porodice. Predstava je u potpunosti prenijela atmosferu i upravo to joj je glavni utisak, jer i nakon što završi vi imate osjećaj da ste još uvijek tu.

Za glumicu večeri po izboru publike izabrana je Jelena Kordić Kuret, koja je tumačila lik Vesele, kojoj ime ironično oslikava njenu prirodu. Rade je lik koji na prvi mah ne radi ništa, a suštinski radi sve na očuvanju porodice i atmosfere same predstave, ali i likova. Tumači ga Bojan Beribaka, koji kroz stihove i zvuk gitare daje publici priliku za smijeh, čak i kad im se plače. Svi su oni svoji, sa ličnim i zajedničkim problemima, a kraj predstave ostavlja prostor publici da odluči jesu li ih uspjeli prevazići ili ne.

U okviru takmičarskog programa očekuju nas još dvije predstave, večerašnja “Eling” Satričkog kazališta Kerempuh i sutrašnja “Ovaj će biti drugačiji” Ateljea 212.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.