Dodijeljene nagrade za najbolje dramske tekstove

„Kao nacionalna kazališna kuća, posebnu pozornost posvećujemo hrvatskim kazališnim autorima, kako klasicima tako i suvremenim dramskim piscima“, poručio je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja na svečanoj dodjeli nagrada autoricama čiji su dramski tekstovi ocijenjeni najboljima na javnom Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je raspisan u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Laureatkinjom natječaja proglašena je zagrebačka spisateljica Ružica Aščić, prema čijoj će drami pod nazivom „Zid“ HNK Mostar pripremiti i novu predstavu na svom repertoaru u idućoj kazališnoj sezoni.

„Iako je pisanje za mene introspektivna potraga, mnogo mi znače ovakve nagrade jer su one kritička potvrda mog rada. Sretna sam što je moja drama pozitivno evaluirana i što će likovi iz nje zaživjeti na kazališnim daskama u Mostaru“, izjavila je Aščić.

Osim ove mlade spisateljice, HNK Mostar nagradio je još dvije drame: „Visoke frekvencije“, autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i „Zakopana čuda“ Monike Herceg iz Zagreba.

„Natječaji su dramskim piscima izrazito važni, ali ovakvi imaju poseban značaj jer daju priliku da se drama ostvari na sceni, a to je upravo i njezina svrha“, navela je Mateja Posedi.

Ravnatelj HNK u Mostaru Ivan Vukoja zahvalio je ovom prilikom svima koji su svoja djela poslali na natječaj, a nagrađenim autoricama je čestitao i poručio kako će njihovi tekstovi biti objavljeni i u formatu e-knjige. Također, prenio je pozdrave državnog tajnika Zvonka Milasa iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate zvan Republike Hrvatske koji zbog unaprijed preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti nazočiti svečanoj dodjeli nagrada.

„Svjesni smo odgovornosti koju imamo prema hrvatskom jeziku i kulturi, stoga smo u okviru HNK Mostar pokrenuli i radionicu pisanja dramskog teksta, kao i radionicu pisanja filmskog scenarija koje pohađaju mladi i još neafirmirani dramski pisci“, rekao je Vukoja.

Podsjetimo, na natječaj je pristiglo važećih 30 dramskih tekstova, a glavna mu je svrha poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima.

Odluku o najboljim tekstovima donijelo je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.