Tomaševo viđenje života i stvaralaštva Alekse Šantića

Prva predstava HNK Mostar u novoj kazališnoj sezoni nosi radni naslov „Noć s Aleksom“. Tekst je napisao Marko Tomaš, a predstavu režira renomirani kazališni redatelj Ivica Buljan. U srijedu, 14. rujna, održana je prva čitaća proba.

Aleksa Šantić svojevrsni je simbol grada Mostara, pjesnik koji je i danas neiscrpan izvor inspiracije za različite umjetničke projekte i čije su pjesme dokumenti jednog vremena. Malo koji grad ima takvu vezu s nekim pjesnikom, kao što Mostar ima sa Šantićem. Tekst Marka Tomaša, koji također, na određeni način, „utjelovljuje Mostar“, nudi nam tomaševsku perspektivu razumijevanja Šantićeva života i njegova stvaralaštva. Nudi nam uvid u njegova intimna previranja i borbu kako s unutarnjim proturječjima tako i s društvenim normama sredine u kojoj je živio. Time Šantića i Mostara postavlja i u kontekst univerzalne teme odnosa pojedinca i društva u kojem živi i djeluje.

Marko Tomaš pjesnik je, novinar i urednik. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba, lupiga.com, 6yka.com, portal-udar.com te u časopisu Urban Magazin. Kolumnist je mariborskog dnevnog lista Večer. Urednik je poetske edicije „Nova osjećajnost“ pri nakladi Vrijeme iz Zenice. Prvu samostalnu zbirku poezije „S rukama pod glavom“ objavio je 2002. godine. Pjesme su mu prevođene na desetak svjetskih jezika. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Ivica Buljan režira od 1995. kada je u Ljubljani inscenirao „Ime na vrhu jezika“ Pascala Quignarda. Režirao je u Sloveniji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti i Srbiji. Ravnatelj Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu bio je od 1998. do 2001.godine, a dd 2014. do 2022. godine bio je ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i Festivala svjetskoga kazališta u Zagrebu. Dobitnik je više Borštnikovih nagrada, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Branko Gavella, nagrade Petar Brečić, medalje grada Havane te najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade. Nosilac je Odlikovanja viteza reda umjetnosti i književnosti Vlade Francuske Republike.

 

Premijera predstave planirana je za kraj listopada ove godine.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: