Festival malih scena: Najbolja predstava “Preobražaj”

Najbolja predstava u cjelini na 23. Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu je predstava “Preobražaj” Franza Kafke, u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Obrazlažući odluku predsjednik žirija Božidar Đurović naveo je da konceptualni okvir redateljskog pristupa Segora Hadžagića čine besmisao egzistencije, otuđenje od obitelji, brisanje svega ljudskog pod teretom mukotrpnog i zaglupljujućeg rada, fizička deformacija i intelektualna degradacija.

“Glumačka igra sastavljena od apsurda, ironije, grube i, na momente, folklorne komike i elemenata pop kulture u stilu Davida Lyncha, oblikuje ovu predstavu u jednu dramsku i estetsku cjelinu koja, nadrealistički i bespoštedno razobličava stvarnost življenja u našem društvu. U cjelini, ovom izvedbom jedno od najinspirativnijih djela svjetske literature 20. vijeka našlo je utemeljenje u aktualnoj životnoj zbilji”, naglasio je Đurović. On je dodao da je suvremeni umjetnički izraz i pronicljivo redateljsko tumačenje ovog djela uz pomoć maštovitih, originalnih i efektnih scenskih rješenja omogućio glumcima da lako pronađu prefinjenu sponu s publikom i ponude joj autentični kazališni događaj.

Ove godine na Festivalu, održanom od 5. do 8. prosinca, bili su zastupljeni dramski umjetnici iz devet gradova iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Osim “Preobražaja”, u okviru Festivala odigrane su monodrame “Hamletovi snovi” Nine Mazur, “Kraljev put” Lilijane Ivanović, “Rod i dom” Safeta Sijarića, “Komušanje mozga” Stojana Matavulja i pet kamernih predstava “Ženidba i udadba” Jovana Sterije Popovića, “Mlijeko” Vasilisa Kocikanurisa, “Slasti slave” Pitera Kiltera i “Hor bečkih dečaka” Miroljuba Nedovića. U pratećem dijelu programa festivala otvorena je izložba “U dijalogu” autora Danijele Novaković i Slavka Tuševljaka, a održan je i okrugli stol o temi “Budućnost i značaj pozorišta”. Promovirana je knjiga “Kako se ispričala neispričana priča” autora Ranka Pavlovića, dobitnika književne nagrade “Sovica” i knjiga “Zna li tko engleski” autora Dragana Tepavčevića, dobitnika književne nagrade “Zlatna sova”. Predsjednik žirija bio je redatelj Božidar Đurović, a članovi redatelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.