GLAS SRPSKE: Kad glumci briljiraju, publika plače

Piše: Aleksandra Glišić | Glas Srpske, Banja Luka | 21. listopada 2019.

Originalni članak dostupan je ovdje >>>

 

BANjALUKA – Miris svježe kuvane kafe, pomiješan sa mirisom domaćih kolačića i ratluka, rakija i liker u starinskim čašama dočekali su publiku koja je došla da gleda predstavu “Gnijezdo” na festivalu “Zaplet” u Banjaluci.

Autorski projekat Marine Petković-Liker, koja je ovaj komad stvarala i režirala inspirisana poezijom Marka Tomaša, pokazao se kao atlas osjećanja koji svaki čovjek krije u sebi. Glumci, posluživši publiku pićem, napravili su intimnu uvertiru u predstavu, koja je poput zavjese otkrivala dio po dio priče u kojoj svako može da se prepozna. Ili bar u nekim njenim dijelovima. Da je tako, potvrdile su suze u publici, neskrivene, iskrene, suze koje je bilo nemoguće izbjeći.

Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Anđela Bulum, Jelena Kordić-Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović-Miljko i Ivan Skoko igrajući u “Gnijezdu” održali su u svojevrstan čas glume. Čas koji je nagrađen burnim aplauzom kakav se dugo nije čuo poslije neke predstave u Banjaluci.

Na prvi pogled krajnje jednostavna priča, kada tri brata i tri sestre poslije smrti majke ne mogu da se dogovore šta će da urade sa porodičnom kućom. Na drugi i svaki sljedeći pogled – poezija na pozorišnim daskama, vrteška emocija, lepeza globalnih i lokalnih (mostarskih) priča, vremeplov do devedesetih i još dalje. I kritika sadašnjeg trenutka kada se postavlja pitanje je li ovaj dio planete dovoljno dobar da bismo ostali živjeti tu gdje smo rođeni. Na kraju ostaje zrno nade da je porodica uvijek tu za nas i da možemo sve probleme da prevaziđemo zajednički, okupljeni oko stola, uz smijeh i suze.

Za glumicu večeri proglašena je Jelena Kordić-Kuret, koja je u ulozi Vesele pobrala brojne aplauze.

– Kvalitet predstave “Gnijezdo” je u tome što može da pruži utjehu, u tom smislu što publika može da se prepozna i da se identifikuje sa svim ovim situacijama. Svaki čovjek zna šta se u njegovoj porodici dešava u četiri zida. Pokušavajući da razbijemo taj četvrti zid i kroz tu šoljicu kafe ili čaja, želimo da budemo autentični onome što mi svi jesmo – rekla je Jelena Kordić-Kuret.

Treće festivalske večeri publici se u okviru programa “Razgovor sa glumcima” predstavio popularni Nikola Rakočević.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: