“Hamlet” osvojio najviše nagrada na brčanskim Susretima kazališta

Na 34. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, održanim od 16. 11. do 25. 11. 2017. godine, stručni žiri u sastavu: Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva, Ljiljana Blagojević, glumica iz Beograda i Anja Šovagović, glumica iz Zagreba, donio je sljedeću Odluku:

 

NAGRADE KAZALIŠTIMA IZ BiH

Nagrada za najbolju mladu glumicu, jednoglasno, dodjeljuje se Jeleni Kordić Kuret za ulogu Šimurine u predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za najboljeg mladog glumca, jednoglasno, dodjeljuje se Davoru Goluboviću za ulogu Boki Aleksić u predstavi Mirna Bosna, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo

Nagrada za glazbu, jednoglasno, dodjeljuje se Zvonimiru Dusperu Dusu za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za kostim, jednoglasno, dodjeljuje se Mirjani Zagorec za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za scenografiju, jednoglasno, dodjeljuje se Sabini Trnki za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Gordani Boban za ulogu Aleksa Aleksić u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Aleksandru Seksanu za ulogu Edin u predstavi “Sve se nekako preživi osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju, jednoglasno, dodjeljuje se Selmi Spahić za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog suvremenog pisca, jednoglasno, dodjeljuje se Borisu Laliću za predstavu “Mirna Bosna” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajeva.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, jednoglasno, dodjeljuje se predsavi “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

GRAN PRI NAGRADE

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Anici Dobroj za ulogu Majka Soja u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”, autora Ante Tomića i Rajka Grlića u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Gran pri Susreta za najbolju predstavu, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora i redatelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

 

NAGRADE ŽIRIJA PUBLIKE

Žiri publuke u sastavu: dr. sci. Zoran Tošić, Šefko Kaloper, dipl. komparitivist i bibliotekar, dr. vet. med. Branko Brkić i Anel Šuvalić donio je sljedeću Odluku:

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Slađani Zrnić, za ulogu Leposave Lepe Pekarke u predstavi “Sabirni centar”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka i Pozorišta Prijedor.

Iako se ne radi o protagonistici, odnosno nositeljici neke od glavnih uloga, na žiri publike, kao i na samu publiku, koja ju je nagradila snažnim aplauzom, ostavila je neponovljiv utisak.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Robertu Peharu za ulogu Učitelja u predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Naizgled epizodna uloga ostavila je na žiri publike i, čini nam se i na publiku, dojam istinskog Hamleta koji je imao najteži zadatak da pravi dramu prema diktatu vladajućih.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Predstava koja je publiku zadovoljila, a koju su na sceni posjetitelji nagradili tri puta burnim aplauzom. Predstava je ostavila cjelovit dojam glumačkog angažmana u svakom pogledu. Nije ostavljala prostora da se gledatelj opusti ni na tren.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: