“Hamlet” osvojio najviše nagrada na brčanskim Susretima kazališta

Na 34. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, održanim od 16. 11. do 25. 11. 2017. godine, stručni žiri u sastavu: Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva, Ljiljana Blagojević, glumica iz Beograda i Anja Šovagović, glumica iz Zagreba, donio je sljedeću Odluku:

 

NAGRADE KAZALIŠTIMA IZ BiH

Nagrada za najbolju mladu glumicu, jednoglasno, dodjeljuje se Jeleni Kordić Kuret za ulogu Šimurine u predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za najboljeg mladog glumca, jednoglasno, dodjeljuje se Davoru Goluboviću za ulogu Boki Aleksić u predstavi Mirna Bosna, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo

Nagrada za glazbu, jednoglasno, dodjeljuje se Zvonimiru Dusperu Dusu za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za kostim, jednoglasno, dodjeljuje se Mirjani Zagorec za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Nagrada za scenografiju, jednoglasno, dodjeljuje se Sabini Trnki za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Gordani Boban za ulogu Aleksa Aleksić u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Aleksandru Seksanu za ulogu Edin u predstavi “Sve se nekako preživi osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju, jednoglasno, dodjeljuje se Selmi Spahić za predstavu “Moja fabrika” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog suvremenog pisca, jednoglasno, dodjeljuje se Borisu Laliću za predstavu “Mirna Bosna” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajeva.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, jednoglasno, dodjeljuje se predsavi “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

GRAN PRI NAGRADE

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Anici Dobroj za ulogu Majka Soja u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”, autora Ante Tomića i Rajka Grlića u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Gran pri Susreta za najbolju predstavu, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, autora i redatelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

 

NAGRADE ŽIRIJA PUBLIKE

Žiri publuke u sastavu: dr. sci. Zoran Tošić, Šefko Kaloper, dipl. komparitivist i bibliotekar, dr. vet. med. Branko Brkić i Anel Šuvalić donio je sljedeću Odluku:

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Slađani Zrnić, za ulogu Leposave Lepe Pekarke u predstavi “Sabirni centar”, autora Dušana Kovačevića u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka i Pozorišta Prijedor.

Iako se ne radi o protagonistici, odnosno nositeljici neke od glavnih uloga, na žiri publike, kao i na samu publiku, koja ju je nagradila snažnim aplauzom, ostavila je neponovljiv utisak.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Robertu Peharu za ulogu Učitelja u predstavi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Naizgled epizodna uloga ostavila je na žiri publike i, čini nam se i na publiku, dojam istinskog Hamleta koji je imao najteži zadatak da pravi dramu prema diktatu vladajućih.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Predstava koja je publiku zadovoljila, a koju su na sceni posjetitelji nagradili tri puta burnim aplauzom. Predstava je ostavila cjelovit dojam glumačkog angažmana u svakom pogledu. Nije ostavljala prostora da se gledatelj opusti ni na tren.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: