U HNK Mostar izvedena već treća premijera u novoj kazališnoj sezoni

Premijera predstave Što te nema…“, izvedena sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, oduševila je gledatelje koji nisu krili zadovoljstvo što su „svog“ Šantića imali prigodu gledati na kazališnim daskama.

Ova predstava je inače treća premijera u HNK Mostar u gotovo mjesec i pol dana od početka kazališne sezone 2019./2020. Podsjetimo, prošli tjedan održana je „Didak – svjetlost iz Hercegovine“, a 22. rujna, na dan obilježavanja 25. obljetnice osnivanja HNK Mostar, izvedeno je Krležino „Kraljevo“.

Direktor NPRS Nenad Novaković, glavni glumac u predstavi Bojan Kolopić i prvakinja drame HNK Mostar Sanda Krgo Soldo

Predstava „Što te nema…“ rađena je prema tekstu beogradske dramske spisateljice Marijane Aracki koja je već ranije najavila kako iz kazališne dvorane nitko neće izaći ravnodušan. Upravo tako je i bilo. Emocije se nisu krile, a sevdah im je bio dodatno naklonjen. Publika je uz osmijeh, ali i pokoju suzu ispratila priču o zabranjenoj ljubavi Anke i Alekse te uz zvuke sevdaha uspjela osjetiti emociju koju su se glumci trudili prenijeti.  

Redatelj predstave Erol Kadić i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina

„Predivno je iskustvo konačno doživjeti da u kazalištu možemo pogledati miljenika svih Mostaraca Aleksu Šantića. Divno je još uz to čuti sevdah u ambijentu na kakav još nismo navikli“, nije krila svoje zadovoljstvo jedna od posjetiteljica.

Jaka poruka koju predstava nosi zapravo i jeste cilj umjetnosti, a kako Marijana Aracki kaže, umjetnost je poligon za preispitivanje i učenje na kolektivnim greškama, okretanje jednih ka drugima upravo u potrazi za razumijevanjem, praštanjem i prihvaćanjem.

Sanja Bjelica-Šagovnović iz mostarskog ogranka SPKD „Prosvjeta“

Predsjednica Organizacijskog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica-Šagovnović iskazala je svoje zadovoljstvo što su Šantićeve večeri mjesto susreta i suradnje umjetnika iz Mostara, Banje Luke i Beograda, kao i tri teatarske kuće. 

Premijera predstave slijedi u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a njegov ravnatelj Nenad Novaković kaže kako je Šantić u Mostaru nešto normalno i prirodno te da se nije trebalo čekati stotinu godina na jedno ovakvo uprizorenje. 

Direktor NP Mostar Almir Mujkanović, direktor NPRS Nenad Novaković i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja

 

„Tri pozorišta, tri kazališta, tri velike kazališne kuće su se ujedinile uz pomoć Prosvjete i napravile nešto što zaista vrijedi. To je prvo dug prema Šantiću i Mostaru, a onda i jer smo se svi uspjeli okupiti oko Šantića, ono što mnogi u ovoj našoj državi ne znaju i neće. Ponosan sam i presretan što su glumci večeras iznijeli jedan pristojan tekst na vrlo dobar način i ovo je predstava koja će imati život i trajanje. Zaista sam zahvalan cijeloj umjetničkoj ekipi, od scenografa, kostimografa do glumaca i redatelja koji je dobro uspio protumačiti tekst i situirati ga u sredinu u koju jeste. Bez te emocije, odnosa  prema Šantiću i prema sredini teško bi ova predstava mogla funkcionirati“, zaključio je Novaković.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.