HNK Mostar otvara novu kazališnu sezonu bogatim repertoarom

Na samom početku nove kazališne sezone gosti HNK Mostar mladi su glumci iz dva amaterska teatra koji nastupaju u okviru 42. Festivala autorske poetike NOVE NADE u organizaciji MTM 1974. U nedjelju 3. 9. 2017. nastupili su Teatar Fedra iz Bugojna s predstavom „Posljednja porodica“ autora i redatelja Vahida Durakovića.

U utorak 5. 9. 2017. u 21 sat, gosti na sceni HNK Mostar bit će Amatersko pozorište iz Prijepolja iz Crne Gore s predstavom „Tmuša: Tako mi srca“ autorice Snežane Gnjidić u režiji Sunčice Milosavljević.

Rođen iz ambicije da se kroz kazališni rad afirmira lokalna kulturna tradicija, ovaj teatarski projekt otpočeo je istraživanjem književne, biografske i povijesne građe o najpoznatijem piscu rodom iz Prijepolja – Vladislavu Veselinoviću Tmuši. Veselinović je pisao prozu, poeziju i drame, najviše za amatersko kazalište, i između dva svjetska rata bio je izuzetno popularan i izvođen širom Jugoslavije. Ulazak na predstavu je besplatan.

Nakon dva gostovanja, novu kazališnu sezonu u HNK Mostar otvaramo predstavom „Kisik“ autora Ivana Viripajeva u režiji Tanje Miletić Oručević u četvrtak 7. 9. 2017. u 20 sati. Autor drame, ruski pisac mlađe generacije Ivan Viripajev jedan je od najzanimljivijih i u svijetu najizvođenijih autora novijeg ruskog dramskog pisma.

Dramski kritičari stil Ivana Viripajeva karakteriziraju i opisuju kao „frenetični spoj Tarkovskog i Tarantina“, a njegov se dramski svijet bavi mladom generacijom u globalnom selu.

Predstava „Quijotanje“ autora Dragana Komadine bit će odigrana u srijedu 13. 9. 2017. u 21 sat u okviru večeri Ladies In by Jana za poslovne žene te u četvrtak 14. 9. 2017. u 20 sati za ostalu publiku.

„Quijotanje“ govori o djeci koja vladanje svojih očeva, političkih moćnika, (ne)svjesno prenose na svoj mikrosvijet i potiče mlade ljude na preispitivanje odnosa moći u sustavima stvorenim na nepotizmu i klijentelizmu. Ova priča iz školskih klupa jednako se dotiče i roditelja današnjih tinejdžera jer se osvrće na temu odnosa roditelja i djeteta, njihovih profesora jer tematizira odnose između ljudi koji rade u školama i njihovih učenika kao i profesora međusobno i upravo iz tog razloga jednako je interesantna mlađima i starijima.

U rujnu Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava godišnjicu osnutka institucije koja je započela s radom 22. rujna prije 23 godine. Tim povodom u petak i subotu 22. i 23. rujna u 20 sati odigrat ćemo našu najuspješniju predstavu u protekloj sezoni „Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Premijerna i sve reprizne izvedbe ove uspješnice bile su rasprodane u kratkom roku tako da dosta publike s nestrpljenjem očekuje nove reprize. „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ prvo je i najpoznatije dramsko djelo proslavljenog hrvatskog autora Ive Brešana. Ovim tekstom autor se na svoj način obračunao s tada vladajućim sustavom, što je vrlo brzo prepoznato pa je komad nakon što je napisan 1965. čekao šest godina na prvu izvedbu te ubrzo nakon toga bio ponovno zabranjivan. No sve to nije spriječilo da postane jedan od najizvođenijih tekstova koji je odigran u skoro svim kazalištima bivše države i uz to prešao i izvan granica u Poljsku, Njemačku i Austriju. Radnja drame se odigrava u malom selu u Dalmatinskoj zagori gdje članovi Mjesnog aktiva Narodnog fronta odlučuju upriličiti Shakespearovog Hamleta. Pripremajući zahtjevan komad oni na kraju kroz niz komičnih i tragičnih obrata doživljavaju sudbinu likova koje igraju.

Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, scenografkinja je Vesne Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Zvonimir Dusper i koreograf Leo Mujić.

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić te članice KUD Sveti Ante iz Cima Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.

I na kraju mjeseca, odnosno u četvrtak 28. 9. 2017. s početkom u 20 sati, očekuje nas još jedna izvedba poetsko-glazbeno-scenskog kolaža „Hercegovina IV. dio“. Poeziju u kolažu „Hercegovina IV. dio“ govore glumci Jelena Kordić Kuret, Velimir Pšeničnjik Njirić i Robert Pehar, a publika će imati priliku čuti ukupno pedeset pjesama od 33 pjesnikinje i pjesnika, koji su, počevši od Antuna Branka Šimića pa do Krešimira Šege, stvorili bogatstvo i neiscrpnu poetsku baštinu ovog podneblja. Pored pjesama A. B. Šimića, tu su i stihovi Mile Pešorde, Krešimira Šege, Ivana Lovrenovića, Ivana Kordića, Vladimira Pavlovića, Vlade Puljića koji će publici donijeti ono najbolje od Hercegovine – stećke, brda u ljetnim sutonima, zelene rijeke i miris smokve.

Za gostujuće predstave 42. Festivala autorske poetike ulaz je besplatan, za predstavu „Quijotanje“ 13. 9. 2017. u 21 sat ulaznice su rezervirane. Za sve ostale predstave iz najave ulaznice po cijeni od 10 KM, za studente, umirovljenike i učenike 5 KM, mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:

  • telefonom na broj 063 317 348
  • putem Facebook stranica Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru te HNK za studente, studenti za HNK
  • porukom na adresu e-pošte info@hnkmostar.ba

Studenti Sveučilišta u Mostaru za sve predstave s redovitog repertoara HNK Mostar i u novoj kazališnoj sezoni mogu iskoristiti vaučere koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora ili na blagajni HNK Mostar.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.