HNK Mostar slavi 28. obljetnicu

U četvrtak, 22. rujna Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava 28 godina od svog osnutka. Tom prigodom bit će izvedena predstava “Anđeo uništenja” s početkom u 20 sati, a ulazak je slobodan.

Ova kazališna kuća utemeljena je 22. rujna 1994. godine, kao prvo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u BiH. Prve premijere pod nazivom Narodno kazalište Mostar izvedene su 1993. godine. Riječ je o jednočinkama Mate Matišića “Božićna bajka” i “Cinco i Marinko”, u kojima su igrali Velimir Njirić PšeničnikToni Pehar Sanda Krgo, a režirao Stjepan Filaković, mađarski Hrvat iz Pečuha. Prva predstava u kojoj je u programskoj knjižici pisalo HNK Mostar bila je “Tena”, koju je Borislav Vujčić dramatizirao prema noveli Josipa Kozarca u režiji Velibora Bobe Jelčića.

U novoj kazališnoj sezoni 2022./2023. na redovitom je repertoaru HNK Mostar 12 predstava i ukupno 49 nagrada.

“S obzirom da se obljetnica poklapa s početkom nove kazališne sezone, iskoristit ću ovu prigodu pa reći nešto o našim planovima. Dakle, do kraja sezone planirali smo realizirati tri premijerne izvedbe, a prva je na redu koncem listopada predstava radnoga naslova ‘Noć s Aleksom’, po tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana. U narednom razdoblju prioritet je dovršetak izgradnje objekta čime će HNK Mostar uistinu postati nacionalno kazalište Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazalište u punom smislu te riječi”, kazao je ravnatelj ove teatarske institucije Ivan Vukoja.

Predstava “Anđeo uništenja” nastala je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o prvoj koprodukciji jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. kada je grofica Margit von Batthyány priredila u svom dvorcu Rechnitz u Burgenlandu gozbu za susjede, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire, od kojih je jedan bio njen ljubavnik.

Iako je slobodan ulazak na ovu predstavu, potrebno je rezervirati mjesto porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno pozivom na broj 036/446-024 od 9 do 16 sati.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.