“Identitluk” najbolja predstava na Liski

Velika liska, Grand Prix 17. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljena je predstavi “Identitluk“ nastaloj prema motivima zbirke eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara, a pod redateljskom palicom Tanje Miletić Oručević.

“Velika liska ovogodišnjeg festivala dodjeljuje se predstavi koja svojim dobro primjenjenim društveno-političkim aktualitetom, vještim dramaturškim transponiranjem zbirke eseja i zbrke života u punokrvnu dramu te nadasve ujednačenom glumačkom igrom, nadlijeće i nadilazi identitetske nesporazume te potiče na nove rakurse analitičkog pogleda na identitetske maske i njihove jezične, svjetonazorske i psihopatološke manifestacije”, stoji u obrazloženju Stručnog žirija u sastavu: glumac i predsjednik žirija Dragan Jovičić, redatelj i član žirija Ivan Lemo i akademski slikar, nekadašnji direktor NP Mostar, član žirija Salko Pezo.

Također, pored ove nagrade, glumica Narodnog pozorišta Mostar Ajla Hamzić dobila je Veliku lisku za najbolju glumicu Festivala za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, a glumac HNK Mostar Dražen Pavlović Malu lisku za najboljeg glumca večeri za ulogu Hamze Đulagića – Đule u predstavi “Identitluk”.

“Uloga Safete Hadžavdić u predstavi “Identitluk” Ajle Hamzić nije slučaj u kojem glumica više ili manje reproduktivno odigra ono što joj pisac napiše, a redatelj usmjeri. Glumačke kreacije u ovoj autorskoj predstavi, pa tako i kreacija Ajle Hamzić, su kompleksno dramaturško, semantičko, kulturološko i ideološko koautorstvo koje nadilazi uobičajene glumačke zadatke. Iako je u pitanju predstava kolektivno izbalansirane suigre cijelog ansambla, ipak je Ajla u svojim scenama sa velikim emotivnim ulogom dala predstavi i mračnije akorde koji su bili savršeno odmjereni njezinim unutrašnjim psihoemotivnim uhom”, naveo je Stručni žiri.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: