Izaslanstva na gradilištu: HNK Mostar bit će simbol hrvatske konstitutivnosti u BiH

“Vjerujem da će ova zgrada kada bude napravljena, biti i u arhitektonskom smislu nova dodana vrijednost te da će biti simbol hrvatske konstitutivnosti u BiH i hram kulture i kazališne umjetnosti”, rekao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja tijekom posjete predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića i Zvonke Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. ”Zadovoljstvo mi je da danas na gradilištu HNK Mostar imamo ovako visoku delegaciju i drage goste, tu su predstavnici vlade RH koja u najvećoj mjeri financijski pomaže nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru”, rekao je Vukoja. Zahvalio se Vladi RH, jer kako kaže, bez njihove podrške bilo bi jako teško i nemoguće proces dovesti u ovu fazu.

U istoj zgradi HNK Mostar, Simfonijski orkestar i dvije akademije

”Dužan sam spomenuti značajnu financijsku pomoć Vlade FBiH koja je značajnim sredstvima u prošloj i ovoj godini, a nadam se da će tako biti i sljedećoj, pomogli nastavak gradnje HNK Mostar”, kaže Vukoja. Rekao je da će pored Hrvatskog narodnog kazališta u ovoj zgradi biti smješteni Simfonijski orkestar i dvije buduće akademije u osnivanju, dramska i filmska akademija, te glazbena akademija. ”U toj ćemo sinergiji svi zajedno koristiti ove prostore, lakše će biti održavati zgradu, a kroz sinergijski odnos onda ćemo raditi projekte koje pojedinačno ne bismo mogli”, rekao je Vukoja.

Jedan od najznačajnijih projekata

O značaju institucije HNK Mostar Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, rekao je da se slušalo i da će se slušati i kada radovi budu pri kraju. Kazao je da je sretan da Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem prati sve hrvatske projekte diljem BiH. “Projekt izgradnje HNK Mostar možda je jedan od najznačajnijih za nas kao konstitutivnom narodu BiH. Nadam se da ćemo do kraja trećeg mjeseca vidjeti konture kazališta i poslije toga da neće trebati zaštitna tehnička oprema, da ćemo ići u faze svih sastavnica Hrvatskog narodnog kazališta. Tu smo da ohrabrimo naše izvođače, ali sustižemo sve što se moralo neplanski raditi kako bi ovaj objekt bio vrhunske kakvoće. Zamolba i ravnatelju Vukoji i svim uposlenicima HNK Mostar da nastave djelovati u svim ovim uvjetima”, kazao je Čović u nadi da će iduće godine biti završetak radova.

Simbol konstitutivnosti

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku vidjeti do koje faze se stiglo s gradnjom. ”Naravno da su se, kroz ovih 20 i više godina koliko je priča stajala, stvorili problemi i teškoće, no ovo budi nadu i sigurni smo kako idemo u dobrom smjeru da konačni cilj izgradnje ide svojim putem”, rekao je Milas dodajući da će to biti hram kulture.

“To će biti i simbol konstitutivnosti hrvatskog naroda, sve ono što u kulturnom smislu Hrvati predstavljaju od kad postoje i od kad su došli na ovo područje”, kaže Milas. Vlada RH prepoznala je ovaj i druge projekte i zbog toga je HNK Mostar na listi od strateškog značaja za Hrvate u BiH, gdje će, kako je kazao, i dalje stajati za pomoć u financijskom smislu, ne samo HNK Mostar, nego i svega što će doprinijeti boljem životu Hrvata, ali i svih ljudi koji žive na područjima gdje se projekti provode.

“Danas idemo u Stolac, gdje će se okupiti cijela BiH od Orašja i Stoca, potpisati ugovore za preko 160 projekata koji imaju za cilj očuvanje i Hrvatske i Hrvata na ovom području, i BiH kao prijateljske susjedne zemlje s kojom imamo sve ono što svi pamtimo u zadnjih 30 godina”, kazao je Milas. Rekao je da s hrvatskim narodom imaju zajedničku prošlost, sadašnjost, a i budućnost. ”Vlada RH i moj ured kojem sam na čelu zadovoljni smo i sretni. Gurat ćemo sve zajedno kao pripadnici jednog naroda, da Hrvati budu svoji na svome i da budu ovdje kako su uvijek i bili”, rekao je Milas.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.