Josip Mlakić: Suživot bez rješavanja ratnih zločina svih strana gotovo je nemoguć

Jedan od gostiju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru na subotnjoj premijeri predstave „Kroz proces 10-6-93“ bio je poznati bh. književnik Josip Mlakić. Podsjetimo, predstava je inspirirana ubojstvom osmero djece u Vitezu, 10. lipnja 1993. godine, koja su na dječjem igralištu poginula od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.
„Mislim da je HNK izvrsno iznio ovako osjetljivu temu, jer je ovo jedna od najtežih mogućih tema. Govorimo o smrti djece, o jednom ratnom zločinu koji nakon 28 godina nije razriješen, govorimo o traumama tih ljudi koji i danas žive u tom danu kada se to sve dogodilo. Mislim kako to jako puno govori i o našem društvu, zadnji čin drame jako je dobar presjek današnjeg bosanskohercegovačkog društva“, izjavio je Mlakić.
Dodaje kako mu se svidjelo i to što apsolutno nema nikakve političke priče u ovom kazališnom komadu, kao ni nekakve političke korektnosti u kojoj bi se moralo posebno paziti da se nitko ne uvrijedi.
„O ovim stvarima moramo pričati. Mi smo o ovim stvarima trebali pričati prije 28 godina, a pogotovo danas. Bosna i Hercegovina ne može napredovati bez da se riješi tih tereta prošlosti. Dakle, jedan suživot, bez da se riješe ratni zločini svih strana, gotovo je nemoguć. To se pokušalo do danas i vidimo dokle nas je to dovelo“, poručio je ovaj bh. književnik.
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom ne samo da želi prekinuti šutnju kojom je uglavnom bio obavijen taj tragični događaj nego izborom Marine Petković Liker za autoricu i redateljicu cijelog projekta želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi. Taj je kapital ova kazališna autorica i pedagoginja iz Zagreba stekla radeći u HNK Mostar predstavu „Gnijezdo“, koja je ne samo osvojila brojne nagrade nego u kazališnoj javnosti neformalno proglašena jednom od najboljih predstava u zadnjih nekoliko godina u BiH.
U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: