Komemoracija za Ljubicu Ostojić u HNK Mostar

Povodom smrti književnice i dramaturginje Ljubice Ostojić, koja je u subotu preminula u Sarajevu u 77. godini, bit će održana komemoracija u četvrtak, 3. lipnja 2021. godine, s početkom u 11 sati u HNK Mostar.

Komemoraciju zajedno organiziraju HNK Mostar i Mostarski teatar mladih.

U svojoj dugoj i plodnoj spisateljskoj karijeri objavila je brojne knjige za djecu i mlade, zbirke pjesama i priča te dramske tekstove od kojih je većina praizvedena na bosanskohercegovačkim pozornicama. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost-teatrologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Uz poeziju, najdublji trag je ostavila u sarajevskom i mostarskom teatru. Radila je kao dramaturginja Pozorišta mladih, a jedna je od stalnih suradnica Mostarskog teatra mladih. Od 1994. do 2016. godine bila je redovita profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Praktična dramaturgija, gdje je uspješno sudjelovala u dramskom odgoju generacija mladih dramaturga i dramskih pisaca.

Njena poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik.

Od 1974. godine članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot” (2000.).

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.