Konferencija za novinare: „Identitluk“ otvara teme bitne za naše društvo

Premijere predstave „Identitluk“ bit će izvedene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u srijedu, 18. prosinca/decembra, a u Narodnom pozorištu u Mostaru, u petak, 20. prosinca/decembra – obje izvedbe počinju u 20 sati. Ova predstava nastala je po motivima knjige „U ime identiteta“ libanonskog Francuza Amina Maaloufa, a osim ove dvije teatarske kuće u njezinoj koprodukciji sudjelovao je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u HNK Mostar. Predstava je napravljena na prijedlog i pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i iduće godine gostovat će u dvadesetak mjesta i gradova u BiH.

„Identitluk“ je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. Dramaturški je okvir predstave suočavanje dominantnih bosanskohercegovačkih identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej „U ime identiteta“.

„Početna ideja je bila da se radi po knjizi Amina Maaloufa i ona mi se jako svidjela jer je knjiga sjajna i u potpunosti sam se složila s ljudima iz IOM-a da je vrlo aktualna i vrlo primjenjiva na društvenu situaciju u kojoj živimo. No, teatar kao poseban prostor komunikacije ima svoja pravila tako da smo zapravo proizašli samo iz motiva eseja, a na jedan teatarski razigran način kasnije smo se bavili satiričnim prikazom krajnjih posljedica vrlo plitko shvaćenih identiteta u BiH“, izjavila je redateljica Tanja Miletić Oručević te dodala kako je za nju ovo bilo specifično iskustvo jer se predstava  bavi problematikom identitarnih situacija koje su tipične za naše društvo.

Direktor NP Mostar Almir Mujkanović naglasio je kako je Mostar „možda jedini grad u kojem se ovakva predstava mogla dogoditi“.

„Ono što razlikuje ovu predstavu od drugih jeste činjenica da se ona ne zadržava samo na estetskoj komponenti već zbog svoje tematike, jezika i sredstava koja koristi ima i širi politički, socijalni i općenito društveni značaj. Nažalost, ovakva predstava moguća je samo u Mostaru ili u najboljem slučaju, Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini gdje narativ jedne ovakve predstave neće biti jednostran već će biti izbalansiran, a time i točniji i prihvatljiviji općoj populaciji što uopće nije nezanemarivo“, kazao je Mujkanović, dodavši kako će „publika će možda prepoznati tipizaciju ili stereotipizaciju određenih likova, ali i to je način da se određene predrasude razbiju i na neki način negiraju“.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja osvrnuo se na dosadašnji rad s Narodnim pozorištem (predstave „Chick lit“, „Ajmo na fuka“, „Mrtve ribe plivaju na leđima“ i „Što te nema“) istaknuvši kako je „ta suradnja jedan od svjetlijih primjera društveno odgovorne suradnje koja doprinosi boljem razumijevanju, pomirenju i povezivanju specifičnosti u zajedničkom mostarskom i bosanskohercegovačkom okviru“.

„Predstava ‘Identitluk’ logičan je nastavak suradnje između HNK i NP Mostar, a Amin Maalouf i njegov esej ‘U ime identiteta’ posvjedočili su nam kako nismo usamljeni u namjeri da se naše društvene, kulturne i identitetske različitosti ne sukobljavaju, nego harmonično prožimaju i nadopunjavaju. Također, ova je predstava i logičan nastavak suradnje s mostarskom redateljicom Tanjom Miletić Oručević s kojom dijelimo osjećaj za društveno osjetljive, bitne i bolne teme”, kazao je Vukoja.

„Ovo je tema o kojoj se može mnogo govoriti, pogotovo u našem društvu koje je usmjereno na ideološko shvaćanje identiteta. Predstava možda ne odgovara na teška pitanja, ali ih otvara, što je možda još značajnije. Nadam se da će koncept predstave dobro korespondirati s publikom i potaknuti na postavljanje pitanja o vlastitom identitetu.“, izjavila je glumica Jelena Kordić Kuret.

Glumica NP Mostar Fatima Kazazić Obad rekla je da bi se „od preostalog materijala mogla napraviti još jedna predstava“.

„Sama tema identiteta je nešto što nikada nisam propitivala, ali ova mi je predstava otvorila pitanja za koja nisam ni znala da postoje. Publika možda neće dobiti odgovore na pitanja o identitetu, no nadam se da će barem krenuti razmišljati u tom smjeru.“

Gostujući glumac Nedim Malkočević istaknuo je kako se za vrijeme rada na predstavi „zaljubio u Mostar“ te se zahvalio menadžmentu HNK Mostar i NP Mostar, uz citat Meše Selimovića: „Ne mogu tražiti od vas da mi budete prijatelji, ali mogu vam obećati da ću vam biti prijatelj“.

U predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Ulaznice za premijeru u HNK Mostar nisu u slobodnoj prodaji, dok su za premijeru u NP Mostar besplatne uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta u Mostaru.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: