Za kraj godine nova premijera u HNK Mostar

S identitetom ne treba postupati, ne treba ga progoniti, ni puštati mu na volju: treba ga promatrati, smireno proučavati, razumjeti i potom ukrotiti, pripitomiti… – odlična je misao libanonskog Francuza Amina Maaloufa kojom se može sažeti njegov esej „U ime identiteta“ po čijim motivima nastaje predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar i Studijem za izvedbene umjetnosti.

Predstava će premijerno biti izvedena u HNK Mostar 18. prosinca u 20 sati, u NP Mostar 20. prosinca, također u 20 sati, a u sljedećoj godini trebala bi gostovati u dvadesetak bosanskohercegovačkih gradova, manjih i većih, te na taj način približiti publici ovu osjetljivu temu. Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ideja da se teatar bavi ovim pitanjem je potekla upravo od njih.

Zanimljivo je da je ovo autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumaca koji su smišljeno došli na ideju sudara identiteta na jednom seminaru na kojemu je polazišna točka čitanje Maaloufovog eseja.

„Početna ideja je bila da se radi po knjizi Amina Maaloufa i ona mi se jako svidjela jer je knjiga sjajna i u potpunosti sam se složila s ljudima iz IOM-a da je vrlo aktualna i vrlo primjenjiva na društvenu situaciju u kojoj živimo. No, teatar kao poseban prostor komunikacije ima svoja pravila tako da smo zapravo proizašli samo iz motiva eseja, a na jedan teatarski razigran način kasnije smo se bavili satiričnim prikazom krajnjih posljedica vrlo plitko shvaćenih identiteta u BiH“, rekla nam je redateljica predstave Tanja Miletić Oručević.

Ovakve teme zahtijevaju satiru i njenom primjenom upućuje se oštrica ambijentu u kojem živimo, ali se satiričnim teatrom publici približavaju i teme o kojima je inače mučno govoriti, ali ih i slušati. Glumac HNK Mostar Ivan Skoko to objašnjava time da se ljudi prepoznaju kroz humor. „Nadam se da će naša publika upravo to i učiniti, vidjeti jedan dio sebe ili makar prepoznati nekoga drugoga. Cijeli smisao predstave je da pokažemo besmisao određenih ponašanja“, kaže Skoko.

Njegov kolega u predstavi Dražen Pavlović dodaje da predstava jeste smiješna, ali smiješna sa značenjem i istodobno ozbiljna jer su okolnosti u kojima se živi smrtno ozbiljne. „Mislim da smo napravili predstavu koja komunicira s publikom na prije svega ljudskom nivou, na nivou prepoznavanja, nepretenciozno, ali i predstavu koja hrabro dekonstruira nacionalizam, religiju i općenito se igra s tenzijom koja je nedvojbeno prisutna među narodima u BiH. A lijepo i glumimo moram priznati“, kaže Dražen.

Satira ukazuje i prokazuje i možda njezin pristup jeste humorističan, ona je itekako realna te u ljudima može probuditi kolektivnu svijest koja dalje vodi ka promjeni.

U predstavi glume: Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: