Kroz proces 10-6-1993“ – kazališna predstava, dokumentarni film i radio drama o ubijenoj viteškoj djeci i njihovim obiteljima

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru već dulje od mjesec dana traje priprema nove predstave radnoga naziva „Kroz proces 10-6-1993“. Predstava je inspirirana događajem koji se 10. lipnja 1993. godine dogodio u Vitezu, na jednom malom dječjem igralištu, prostoru između obiteljskih kuća na kojem su se igrala djeca. Bilo je primirje između zaraćenih strana, nije se pucalo. U jeku dječje igre na to je mjesto pala granata ispaljena s položaja Armije RBiH. Osmero djece je poginulo. Za taj zločin nitko nije odgovarao.

Autorica i redateljica predstave je Marina Petković Liker, mostarskoj publici poznata po predstavi „Gnijezdo“, postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je među ostalim nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu „Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 i Banja Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11 gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

„Ma koliko nevidljive i zaboravljene u javnosti, tragedije ostaju zapisane duboko u kolektivnoj svijesti i generacijama titraju, utječu, oblikuju svakodnevicu ne samo obitelji žrtava nego i svih nas. Kada bi se moglo pogledati događaju u oči, kada bi se moglo dopustiti da se sve priče ispričaju i sve žrtve pokopaju, a svi počinitelji kazne, možda bi se prekinula nit konstantnog ratnog titranja, možda bi se izliječile bolne pukotine koje su nastale u srcima ljudi i između njih“, kaže redateljica Marina Petković Liker.

Pored glumaca HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke, Nikoline Marić, Mire Barnjaka i Ive Krešića u predstavi igraju i Iva Šimić, Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Paralelno s nastankom predstave, HNK Mostar producira i dokumentarni film o ubijenoj viteškoj djeci i njihovim obiteljima. U prošloj i ovoj godini, već su obavljena višekratna snimanja u Vitezu. Dio video materijala iz filma koristit će se u predstavi, a neki elementi predstave ugradit će se u sam film. Uz Marinu Petković Liker kao redateljicu dokumentarnog filma, u produkciji, među ostalom ekipom, sudjeluju snimatelji Nives Milješić i Jasenko Rasol, dok je za zvuk u filmu i predstavi zadužen Luka Gamulin.

Pored kazališne predstave i dokumentarnog filma, HNK Mostar će s ekipom iz predstave i filma producirati i radio dramu na istu temu.

Predstavu će mostarska publika moći pogledati na daskama HNK Mostar 8., 9., 10. i 12. srpnja 2021. godine. Završetak produkcije radio drame i dokumentarnog filma planiran je u prvoj polovici iduće godine.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: