LJEPOTICA IZ LEENANEA

Oštra satira s manjkom suosjećanja i viškom cinizma

ljepotica-plakat-1800
Plakat predstave

Ljepotica iz Leenanea (The Beauty Queen of Leenane) je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.

Ljepotica iz Leenanea je prvi dio trilogije smještene u okrug Galway. Preostala dva komada su Lubanja u Connemari (A Skull in Connemara) i Usamljeni Zapad (The Lonesome West), oba napisana 1997. godine.

Ova trilogija s pravom stoji u samom vrhu dramaturgije devedesetih koje je obilježila nova drama, pojava koja se nije libila pokazati brutalnost novog stanja stvari. Smještena u najudaljeniju irsku provinciju, zaboravljeni dio Europe, ova se trilogija umjesto prikazivanja tada iznimno dominantnih dramaturških postupaka koji su brutalnost nalazili uglavnom u marginaliziranim socijalnim skupinama urbane sredine bavila ruralnim kontekstom. McDonagh bježi na selo, ali umjesto eskapističke pastorale tu sredinu pokazuje ogoljenu do potpune surovosti.

On se kao Irac s londonskom adresom vraća na izvore, u zavičaj svog oca, kako bi njegovi likovi progovorili autohtonim dijalektom, iz dubine duše, ogrezle u vlazi i alkoholu i sam riskirajući da njegovo dramsko rovarenje po utrobi okruga Galway bude proglašeno „izdajničkim“ činom, kojim iz svoje londonske perspektive želi p(r)okazati irsku zaostalost. Njegov je obrazac jednostavan i uspješan – kroz odnos majke i kćeri prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog. U njegovom dramskom prosedeu nema egzistencijalitičkih dvojbi niti intelektualnog pozerstva. Početna je pozicija njegovih ženskih likova uglavnom gubitnička i takvom ostaje do kraja komada, dodatno pogoršana akcijom protagonistkinja. Iako u osnovi tragična, McDonaghova drama ipak nije samo tragedijska igra, nego i oštra satira s manjkom suosjećanja i viškom cinizma.

Ljepotica iz Leenanea premijerno je izvedena u veljači 1996. u Druid Theatre Company u irskom okrugu Galway, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu, gdje je 2010. ponovno s uspjehom obnovljena. Za ovaj komad McDonagh je dobio nagradu za Najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard, a predstava je 1998. nominirana za šest američkih kazališnih nagrada Tony, nakon što je s Off-Broadwaya stigla i na Broadway.

Dragan Komadina

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: