PODIJELI

Oštra satira s manjkom suosjećanja i viškom cinizma

ljepotica-plakat-1800
Plakat predstave

Ljepotica iz Leenanea (The Beauty Queen of Leenane) je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.

Ljepotica iz Leenanea je prvi dio trilogije smještene u okrug Galway. Preostala dva komada su Lubanja u Connemari (A Skull in Connemara) i Usamljeni Zapad (The Lonesome West), oba napisana 1997. godine.

Ova trilogija s pravom stoji u samom vrhu dramaturgije devedesetih koje je obilježila nova drama, pojava koja se nije libila pokazati brutalnost novog stanja stvari. Smještena u najudaljeniju irsku provinciju, zaboravljeni dio Europe, ova se trilogija umjesto prikazivanja tada iznimno dominantnih dramaturških postupaka koji su brutalnost nalazili uglavnom u marginaliziranim socijalnim skupinama urbane sredine bavila ruralnim kontekstom. McDonagh bježi na selo, ali umjesto eskapističke pastorale tu sredinu pokazuje ogoljenu do potpune surovosti.

On se kao Irac s londonskom adresom vraća na izvore, u zavičaj svog oca, kako bi njegovi likovi progovorili autohtonim dijalektom, iz dubine duše, ogrezle u vlazi i alkoholu i sam riskirajući da njegovo dramsko rovarenje po utrobi okruga Galway bude proglašeno „izdajničkim“ činom, kojim iz svoje londonske perspektive želi p(r)okazati irsku zaostalost. Njegov je obrazac jednostavan i uspješan – kroz odnos majke i kćeri prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog. U njegovom dramskom prosedeu nema egzistencijalitičkih dvojbi niti intelektualnog pozerstva. Početna je pozicija njegovih ženskih likova uglavnom gubitnička i takvom ostaje do kraja komada, dodatno pogoršana akcijom protagonistkinja. Iako u osnovi tragična, McDonaghova drama ipak nije samo tragedijska igra, nego i oštra satira s manjkom suosjećanja i viškom cinizma.

Ljepotica iz Leenanea premijerno je izvedena u veljači 1996. u Druid Theatre Company u irskom okrugu Galway, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu, gdje je 2010. ponovno s uspjehom obnovljena. Za ovaj komad McDonagh je dobio nagradu za Najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard, a predstava je 1998. nominirana za šest američkih kazališnih nagrada Tony, nakon što je s Off-Broadwaya stigla i na Broadway.

Dragan Komadina

NEMA KOMENTARA