Lokalni umjetnici priznati u širim okvirima angažirani na novoj predstavi

Nova predstava „Spremni“ premijerno je izvedena u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine. Riječ je o prvoj predstavi u Bosni i Hercegovini čija je priprema započela i premijera održana u doba korona krize.

Scenografiju, glazbu i vizualno oblikovanje plakata i promotivnih materijala potpisuju tri Mostarca: Dalibor Nikolić, Andrijan Zovko i Marin Musa, umjetnici priznati u širim okvirima.

Poznati mostarski umjetnik, voditelj Umjetničke galerije Kraljice Katarine Kosače, akademski kipar svojstvena i originalna stila Dalibor Nikolić kaže kako za njega suradnja s HNK Mostar  predstavlja izuzetno afirmativan profesionalni izazov. „U mom dosadašnjem opusu, primarni predmet interesa bile su umjetničke instalacije. Kroz ovu suradnju, moje prostorne artikulacije dobile su svoju svrhovitost sukladno potrebama uprizorenja i funkcija u sklopu kazališnog komada“.

Zahvalio je ravnatelju Ivanu Vukoji i redateljici Jeleni Kordić Kuret na ukazanom povjerenju te istaknuo kako „ansambl HNK Mostar odiše profesionalnošću, ali i ljudskom toplinom što okolnosti suradnje čini nadasve inspirativnim“. Kao glavno pitanje koje predstava „Spremni“ problematizira izdvojio je „koliko zapravo kreiramo svoju stvarnost na individualnoj razini, a koliko je, pak, ta stvarnost oblikovana okolnostima”.

Glazbenik, producent i kompozitor Andrijan Zovko, inače jedan od pionira eksperimentalne i elektroničke glazbe na ovim prostorima, koji je svirao na mnogim europskim pozornicama, zadovoljan je slobodom koja mu je prepuštena. “Svaka nova predstava je izazov. Proces je bio donekle kaotičan jer je teško napraviti distancu unutar njega i stvoriti zvučnu podlogu predstave držeći se što dalje od ‘marketing patetike’, s obzirom da si i sam dio ‘masovne izolacije’. Sve ono što me opsjedalo u procesu stvaranja glazbe za ovu predstavu moralo se kanalizirati na za mene prihvatljiv način. Vjerujem kako smo na kraju postavili respektabilan ‘postizolacijski’ komad koji govori o zlokobnim vremenima iščekivanja kada smo svi spremni za nešto”, kaže Zovko.

Grafički dizajner Marin Musa, čiji je rad prepoznat i na globalnoj razini činjenicom da je prije 15 godina uvršten u prestižno izdanje američke izdavačke kuće Apress “New Masters of Photoshop”, istaknuo je kako je “izazov raditi projekte u kulturi, posebno u ovoj našoj, razapetoj između vlastitih kapaciteta i potencijala s jedne te trenutnog (trajnog?) stanja u društvu gdje je sve važnije i vrjednije od higijene vlastitog duha”.

“Nakon nekoliko odrađenih projekata s vodstvom HNK Mostar (dizajn plakata za predstavu ‘Brat magarac’, dizajn monografije u povodu 25 godina HNK Mostar), ponovno se javila prilika za suradnju, ovaj put na predstavi ‘Spremni’ za koju smo dizajnirali plakat i promotivni materijal”, kaže Musa, koji se “ponovno uvjerio u istu stvar, koliko su veliki ti isti kapaciteti i potencijali, a koliko su malo iskorišteni i koliko su naši ljudi sposobni uraditi ‘svjetske’ projekte, a koliko ‘mi’ zapravo to malo vidimo i cijenimo”.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.