Monografija „25 godina HNK Mostar“ – svjedočanstvo i primjer uspjeha jedne institucije kulture

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava 25 godina osnutka i djelovanja. Tom prigodom nastala je i monografija koja prikazuje put HNK Mostar od njegova utemeljenja 22. rujna 1994. godine do danas. Pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi Kazališta, kao i vanjskih suradnika, prijatelja i podržavatelja. Predstavljanje monografije 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će upriličeno u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodan domjenak u auli Kazališta. Svi ljubitelji kazališta i prijatelji HNK Mostar pozvani su i dobrodošli na ovo predstavljanje.

„Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru 25. obljetnicu utemeljenja obilježilo je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave ‘Kraljevo’ Miroslava Krleže, koju je režirao Ivan Leo Lemo. S obzirom da smo u jubilarnoj, 25. sezoni HNK Mostar, obljetnica će se obilježavati i slaviti i raznim drugim programima i sadržajima tijekom cijele kazališne sezone 2019./2020.“, izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodavši „kako je obljetnica ne samo povod za slavlje, nego i prigoda za pogled unatrag, za sagledavanje i vrednovanje do sada učinjenog“.

„Stoga smo priredili i obljetničku monografiju 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje. Ali, također, svjedoči i kako je riječ o ozbiljnoj instituciji kulture koja, svjesna svoje društvene uloge i odgovornosti, kreira i prenosi transgeneracijsko, institucionalno kulturno pamćenje jednoga društva i naroda. S ponosom mogu reći kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana.“

U predstavljanju monografije sudjelovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je „dvadeset i peta godišnjica utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osobit jubilej“.

„Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje europski urbanog lica našega grada i prostora, dakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima posve kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome. Dakle, ona nije samo svečana i prigodna, lijepo uređena brošura, već prava čitka knjiga, koja široj javnosti, sadašnjoj i budućoj, prvi put podnosi izvješće o svom radu, planovima i projekcijama. Istodobno ona je svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost”, istaknuo je Palameta.

Osim Miroslava Palamete i Ivana Vukoje, u predstavljanju monografije sudjelovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović. Moderatorica je Anita Milićević.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: