Monografija „25 godina HNK Mostar“ – svjedočanstvo i primjer uspjeha jedne institucije kulture

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava 25 godina osnutka i djelovanja. Tom prigodom nastala je i monografija koja prikazuje put HNK Mostar od njegova utemeljenja 22. rujna 1994. godine do danas. Pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi Kazališta, kao i vanjskih suradnika, prijatelja i podržavatelja. Predstavljanje monografije 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će upriličeno u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodan domjenak u auli Kazališta. Svi ljubitelji kazališta i prijatelji HNK Mostar pozvani su i dobrodošli na ovo predstavljanje.

„Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru 25. obljetnicu utemeljenja obilježilo je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave ‘Kraljevo’ Miroslava Krleže, koju je režirao Ivan Leo Lemo. S obzirom da smo u jubilarnoj, 25. sezoni HNK Mostar, obljetnica će se obilježavati i slaviti i raznim drugim programima i sadržajima tijekom cijele kazališne sezone 2019./2020.“, izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodavši „kako je obljetnica ne samo povod za slavlje, nego i prigoda za pogled unatrag, za sagledavanje i vrednovanje do sada učinjenog“.

„Stoga smo priredili i obljetničku monografiju 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje. Ali, također, svjedoči i kako je riječ o ozbiljnoj instituciji kulture koja, svjesna svoje društvene uloge i odgovornosti, kreira i prenosi transgeneracijsko, institucionalno kulturno pamćenje jednoga društva i naroda. S ponosom mogu reći kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana.“

U predstavljanju monografije sudjelovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je „dvadeset i peta godišnjica utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osobit jubilej“.

„Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje europski urbanog lica našega grada i prostora, dakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima posve kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome. Dakle, ona nije samo svečana i prigodna, lijepo uređena brošura, već prava čitka knjiga, koja široj javnosti, sadašnjoj i budućoj, prvi put podnosi izvješće o svom radu, planovima i projekcijama. Istodobno ona je svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost”, istaknuo je Palameta.

Osim Miroslava Palamete i Ivana Vukoje, u predstavljanju monografije sudjelovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović. Moderatorica je Anita Milićević.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.