Mostar prvi u BiH postavlja “Preobražaj” u kazalištu

Premijera predstave “Preobražaj”, u režiji Segora Hadžagića, a prema motivima pripovijesti Franza Kafke, bit će izvedena u četvrtak, 8. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru u 20 sati.

“O Kafkinom “Preobražaju” napisano je bezbroj studija i analiza, kao i stotine scenskih adaptacija i filmova, a sam narativni obrazac inspirirao je i mnoge hollywoodske redatelje. Tema preobražaja spada u dvadeset osnovnih arhetipskih narativa na kojima počiva cjelokupna književnost, ali i film i teatar”, istaknuto je na konferenciji za novinare.

“Priča o trgovačkom putniku Gregoru Samsi koji se budi sa spoznajom da se pretvorio u ogromnu bubu, predstavlja jedan od najboljih i najfunkcionalnijih interpretacijskih strojeva kojim se tumači svijet u posljednjih sto godina. ”Današnja adaptacija Kafkinog “Preobražaja” uronjena je u suvremenu stvarnost BiH. Tipična situacija roditelj-dijete-traženje posla, predstavljena je kroz kategoriju zaduživanja i dugova. Otac i majka podižu ogroman kredit kako bi zaposlili svog sina u privatnoj tvrtci svog rođaka, što predstavlja svojevrsni folklorno-kazališni element, koji naglašava žanr lakrdije i komedije naravi”, kazao je redatelj Hadžagić.

Pojasnio je kako ova predstava nije neka suvremena varijanta, nego je samo Kafka uronjen u najniže registre naše stvarnosti, socijalne, ekonomske, i ono što je najvažnije – duhovne.

”Ono što je kod Kafke najvažnije je tjeskoba koja izlazi iz prilično besmislene svakodnevnice, odnosno života, egzistencije u kojoj su odvojeni život i istina, i upravo ta odvojenost života i istine dovodi do preobražaja. Za razliku od Kafke, u našoj verziji u prvom je planu obitelj i korporativna struktura šefova kod nas, koja ima i jednu prilično smiješnu dimenziju”, kazao je Hadžagić.

Umjetnički savjetnik i dramaturg predstave Dragan Komadina kazao je kako je ovo prvi put nakon rata da se “Preobražaj” postavlja na bh. sceni, a prema podacima kojima raspolaže, “Preobražaj” nije nikada rađen u BiH, što je, dodao je, veliki korak ne samo za HNK nego i za teatar u BiH.

”Usuđujem se kazati, barem na temelju dostupne mi teatrografske literature, kako je mostarska premijera “Preobražaja” prva inscenacija tog djela na profesionalnim pozornicama u BiH”, kazao je Komadina.

Ravnatelj HNK-a Mostar Ivan Vukoja napomenuo je kako je ova predstava nastavak suradnje s redateljem Hadžagićem, koji je u HNK-u režirao predstavu “Ljepotica iz Leenanea”. Izrazio je zadovoljstvo što se ta suradnja nastavlja značajnim komadom kao što je “Preobražaj”, koji će, vjeruje, biti zanimljiv svim generacijama, pa i onima koji možda nisu čitali Kafku.

Miro Barnjak koji u predstavi utjelovljuje lik Gregorovog oca, kazao je kako su u radu na predstavi uložili mnogo truda da bi se dočarala kafkijanska atmosfera te kako se nada da će to pružiti publici u najboljem mogućem obliku.

Pored Barnjaka u predstavi “Preobražaj” igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Nikolina Marić i Angela Bulum. Scenografiju i kostim potpisuje Vedran Hrustanović, glazbu Andrijan Zovko i Nedim Ćišić. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Ena Kurtalić, oblikovanje svjetla Uroš Škiljević, a animaciju i izradu videa Aleta Rajič.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: