“Mrtve ribe” u Natjecateljskom programu XVI. festivala bh. drame

Koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, predstava „Mrtve ribe plivaju na leđima“, autora Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević, uvrštena je u Natjecateljski program XVI. festivala bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. godine.

Za ovaj festival bilo je prijavljeno 17 predstava u produkciji kazališnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a selektor festivala Nedžad Fejzić odabrao je devet predstava.

Po Fejzićevim riječima, izbor predstava za XVI. festival bh. drame sačinjen je na osnovu dva kriterija: „općeg“, koji podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, cjelovitost scenskog čina i teatarsku uvjerljivost scenskog „glasa“.

„Također, u okviru ovoga kriterija važno je da odabrane predstave govore suvremenim kazališnim jezikom, promišljaju svijet u kojem nastaju, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se tiču, a da pri tome ne ulaze u estradno-zabavljačke vode“, istaknuo je Fejzić dodavši kako su to „predstave koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažiranog teatra čija estetika uvijek poziva i na etiku.

„Drugi kriterij je ovogodišnja ponuđena festivalska kazališna produkcija svojim tematsko-značenjskim sličnostima naprosto „otvorila“ selektorskom oku“, kazao je selektor Fejzić.

Festival će se održati od 6. do 14. svibnja 2017. godine pod sloganom Sjeme vremena: strah i/ili (nada).

Pored navedene predstave, selektor je izabrao i sljedeće:

 1. East-West Centar Sarajevo, Pozorište „Promena“ Novi Sad, BNP Zenica i Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz – Haris Pašović i ansambl: Za šta biste dali svoj život?, red. Haris Pašović
 2. East West Centar i Narodno pozorište Sarajevo – Haris Pašović: Otkrivanje žene, red. Haris Pašović
 3. Pozorište Prijedor – Radmila Smiljanić: Bunar, red. Darko Cvijetić
 4. Kamerni teatar 55 Sarajevo – Boris Lalić: Mirna Bosna, red. Saša Peševski
 5. Bosansko narodno pozorište Zenica – Selvedin Avdić: Moja Fabrika, red. Selma Spahić
 6. Beogradsko dramsko pozorište – Željko Hubač : Berlinski zid, red. Milan Nešković
 7. Beogradsko dramsko pozorište – Stojan Srdić: Moje dete, red. Ana Đorđević
 8. Narodno pozorište Sarajevo (festivalska premijera) – Ljubica Ostojić: Sve se nekako preživi, osim smrti, red. Dino Mustafić / praizvedba

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
 • Redovita - 10 KM
 • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
 • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
 1. Pozivom na broj 063/019-019
 2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: