“Mrtve ribe” u Natjecateljskom programu XVI. festivala bh. drame

Koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, predstava „Mrtve ribe plivaju na leđima“, autora Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević, uvrštena je u Natjecateljski program XVI. festivala bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. godine.

Za ovaj festival bilo je prijavljeno 17 predstava u produkciji kazališnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a selektor festivala Nedžad Fejzić odabrao je devet predstava.

Po Fejzićevim riječima, izbor predstava za XVI. festival bh. drame sačinjen je na osnovu dva kriterija: „općeg“, koji podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, cjelovitost scenskog čina i teatarsku uvjerljivost scenskog „glasa“.

„Također, u okviru ovoga kriterija važno je da odabrane predstave govore suvremenim kazališnim jezikom, promišljaju svijet u kojem nastaju, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se tiču, a da pri tome ne ulaze u estradno-zabavljačke vode“, istaknuo je Fejzić dodavši kako su to „predstave koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažiranog teatra čija estetika uvijek poziva i na etiku.

„Drugi kriterij je ovogodišnja ponuđena festivalska kazališna produkcija svojim tematsko-značenjskim sličnostima naprosto „otvorila“ selektorskom oku“, kazao je selektor Fejzić.

Festival će se održati od 6. do 14. svibnja 2017. godine pod sloganom Sjeme vremena: strah i/ili (nada).

Pored navedene predstave, selektor je izabrao i sljedeće:

 1. East-West Centar Sarajevo, Pozorište „Promena“ Novi Sad, BNP Zenica i Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz – Haris Pašović i ansambl: Za šta biste dali svoj život?, red. Haris Pašović
 2. East West Centar i Narodno pozorište Sarajevo – Haris Pašović: Otkrivanje žene, red. Haris Pašović
 3. Pozorište Prijedor – Radmila Smiljanić: Bunar, red. Darko Cvijetić
 4. Kamerni teatar 55 Sarajevo – Boris Lalić: Mirna Bosna, red. Saša Peševski
 5. Bosansko narodno pozorište Zenica – Selvedin Avdić: Moja Fabrika, red. Selma Spahić
 6. Beogradsko dramsko pozorište – Željko Hubač : Berlinski zid, red. Milan Nešković
 7. Beogradsko dramsko pozorište – Stojan Srdić: Moje dete, red. Ana Đorđević
 8. Narodno pozorište Sarajevo (festivalska premijera) – Ljubica Ostojić: Sve se nekako preživi, osim smrti, red. Dino Mustafić / praizvedba

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
 • Redovita - 10 KM
 • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
 • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
 1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
 2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: