N1: Čovjek ne može biti sveden samo na jedan identitet

Autorica tv priloga: Adrijana Gavrić | N1 | 4. veljače 2020.

Originalni multimedijalni članak dostupan je ovdje >>>

 

Da čovjek ne može biti sveden samo na jedan identitet, posebno ne onaj nacionalni ili vjerski, središnja je poruka mostarske predstave „Identitluk“. Iako kazališna postavka ne daje krajnje odgovore na identitetska pitanja, ona jezikom umjetnosti i dijaloga otvara široku lepezu novih pitanja koja smo kao društvo stavili po strani.

 „Dosta publike se prepozna u ovim predstavama. Kad smo pravili predstavu govorili smo kako o jednoj ovakvoj teškoj temi treba pristupiti humorom, da će jedino tako publika pristati sebe osuditi, jedino humorom“, rekao je glumac HNK Mostar Ivan Skoko.

I humor je zaista ono što prožima čitav tok radnje „Identitluka“. Šabloni, stereotipi, predrasude – sve ono što ponekad jesmo u okvirima ove predstave poprima drugačiji značaj, postaje komično.

„Da predstava govori o svima nama, o tome kako poimamo identitet, jer to je, između ostalih, gorući problem našeg društva odnosno kako vlastiti identitet gledamo kroz prizmu ideologije, neke grupe, a ne kroz nešto naše što je osobno, intimno, individualno“, riječi su glumice HNK Mostar Jelene Kordić Kuret.

Iako je za neke možda neobično, kulturnim djelatnicima grada na Neretvi suradnja je dio svakodnevice. Rezultat uvjerenja kako je kultura ono što spaja upravo je i koprodukcijska veza dvije pozorišne, odnosno kazališne kuće u Mostaru.

„Meni je srce puno. Ja sam ponosna kada vidim publiku koja dolazi i u kazalište i u pozorište, koja ne bira, kojoj nije važno u koju će ustanovu ući zbog imena“, stava je Fatima Kazazić Obad, glumica NP Mostar.

Nekim glumcima je bilo teško, a neki su s lakoćom ušli u identitetske specifičnosti likova koje igraju.

„Moram biti iskrena i reći da jeste na neki način dodatna otežavajuća okolnost što sam pokrivena. I nisam željela da vrijeđam ljude koji su stvarni vjernici“, kazala je Ajla Hamzić, glumica NP Mostar.

„Nagledao sam se dosta likova poput ovoga što ga igram, mislim takvih ljudi, jako dosta, tako da mi nije bio problem ući u lik“, rekao je Ivan Skoko.

Predstava iz tragične svakodnevice zarobljene u nacionalizmima i narcizmima malih razlika, humorom proizvodi katarzu koja publici ipak ostavlja nadu da su promjene na planu razumijevanja identiteta moguće. Tko na kraju predstavu treba i pogledati?

„Pa svi, ko god želi pogledati dobru predstavu, i ko god želi se nasmijati svojoj sadašnjosti i svojoj prošlosti, a nadajmo se ne budućnosti“, odgovorio je Skoko.

Pred predstavom je, ako je suditi po reakcijama publike, dug teatarski život. Sve prilike su – i festivalski. Uz brojna gostovanja širom zemlje, „Identitluk“ je izabran u program 30. Marulićevih dana u Splitu.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: