Nagrada ansamblu “Gnijezda” na 7. Festivalu glumca u Konjicu

Predstava “Gnijezdo” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osvojila je nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na Sedmom festivalu glumca u Konjicu. Ovaj festival ugostio je devet predstava u 20 festivalskih dana, a osim sedam kazališta iz BiH, nastupila su i kazališta iz Novog Sada i Beograda.

Na uručenju nagrada rečeno je kako se i onda kada mislimo da se sve već dogodilo, na teatarskom nebu pojave iznenađenja i najljepša osjećanja. “Čini mi se da smo poželjeli da ostanemo vječno na sceni i u gledalištu jer u tom činu svi smo igrali, i publika i glumci i mirisi. To je prepoznala najbolja publika i umjetnički savjet jer i on je u publici, nema izbora već da iskaže zahvalnost prema glumcima i glumicama – čitavom ansamblu”, rečeno je prilikom uručenja nagrade našem ansamblu.

Povezanost i usklađenost glumaca na sceni konjički žiri/publika je dobro prepoznao te u skladu s tim i dodijelio ovu nagradu. Glumica ove predstave Jelena Kordić Kuret posebno je zadovoljna ovom nagradom upravo iz razloga što je publika prepoznala cjelovitost glumačke igre.

“Izuzetno mi je drago da smo dobili baš ovo priznanje jer mi je ono pokazatelj da je publika prepoznala ono što i mi kao akteri u ovoj predstavi sami mislimo, a to je da svi likovi koje igramo funkcioniraju kao cjelina, da su neodvojivi jedni od drugih i jednaku, ako ne i veću, važnost posvećujemo izgradnji likova naših partnera, a ne samo lika koji igramo tako da je jedino i moguće našu glumačku igru klasificirati kao kolektivni glumački čin”, kazala je Jelena.

Nikolina Marić, pak, kaže kako je i očekivala ovu nagradu jer je ansambl nakon predstave dobio komplimente da bolja glumačka igra nije viđena.

“Srce mi je puno jer je upravo kolektivna igra osnova ove predstave i da nismo u tome uspjeli, predstave ne bi ni bilo”, kaže Nikolina.

Teatarski život ovim festivalom svakako je oživljen u Konjicu, a njegova specifičnost ogleda se upravo u tome da je to festival posvećen glumcima gdje je žiri zapravo publika pa se tako glasovima publike i biraju najbolji ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

Mostarsko “Gnijezdo” zaista pridobija publiku gdje god gostuje i ta njegova specifičnost funkcioniranja kao jedne zatvorene cjeline očito se vrlo cijeni i ne viđa često. Kako jedan od protagonista, Ivan Skoko, kaže, to su sve potvrde da se u HNK rade iskoraci koji se kasnije isplate.

“Gnijezdo” je jedna od najuspješnijih predstava proizašlih iz ove kazališne kuće, a to potvrđuju nagrade, poput one na Međunarodnom festivalu “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu gdje je osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Istu je nagradu osvojila i na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet” u Banjoj Luci.

 

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: