Nakon premijere “Hamleta”: Kazališni hit koji će osvojiti regiju

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama publika u mostarskom HNK sinoć je ispratila premijernu izvedbu predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, a rasprodane ulaznice za prve dvije reprize, dovoljno govore kako je ova predstava već sada hit i vrhunac kazališne sezone.

Vrhunac kazališne sezone mostarskog HNK

Najpoznatije djelo hrvatskog autora Ive Brešana režirao je Ivan Leo Lemo, istaknuti hrvatski redatelj mlađe generacije, a u autorskom timu još su i scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Zvonimir Dusper, koreograf Leo Mujić, oblikovatelj svjetla Uroš Škiljević i Marko Mrdaković koji je izradio rekvizite.

Na Brešanovom „Hamletu u Mrduši Donjoj“, angažiranž cjelokupni glumački ansambl, veliki broj vanjskih suradnika, ali i jedno od najpoznatijih filmskih imena – Slaven Knezović koji u predstavi igra Bukaru. U predstavi igraju i tri članice KUD-a sv. Ante iz Cima čije je sudjelovanje dalo poseban obol predstavi: Stana Šuman, Danica Džidić i Sofija Vrljić. Osim navedenih, u glumačkoj postavi su i Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić.

Uz mnogobrojnu mostarsku publiku, na premijernoj izvedbi u HNK Mostar bili su redatelji Vinko BrešanSegor HadžagićTanja Miletić Oručević, glumica Ksenija Prohaska, glumci Dragan Despot i Goran Bogdan, književnik Josip Mlakić, izvršna direktorica Mostar Film Festivala Maja Lasić i brojni drugi gosti iz javnog života koji nisu krili oduševljenje ni štedjeli komplimente rezultatima rada glumačkog ansambla na čelu s redateljem Ivanom Leom Lemom.

Josip Muselimović i Segor Hadžagić

Redatelj i dramaturg Pozorišta mladih u Sarajevu Segor Hadžagić istaknuo je kako su originalna redateljska rješenja istinska rijetkost današnjeg teatra.

Brilijantna predstava već sad ima status kazališnog hita

„Ovo je brilijantna predstava. Ostati vjeran Brešanu, a pri tome imati inventivna i originalna redateljska rješenja, istinska je rijetkost u današnjem teatru“, rekao je Hadžagić i dodao kako je riječ o glumački sjajnoj izvedbi te da mu je teško izdvojiti bilo koga od glumaca jer su svi ostvarili odlične uloge.

Ksenija Prohaska

Glumica Ksenija Prohaska izjavila je će „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ zasigurno postati veliki kazališni hit.

„Predstava je prema tekstu savršeno pročitana, divan glumački ansambl i ostvaranja. Hamlet i Ofelija su maestralno odigrali svoje uloge, kao i Bukara, Šimurina, Mačak. Glumci su izvrsni, a redatelj Lemo savršeno je i duboko pogodio nit i duh dalmatinske Zagore“, mišljenja je Prohaska.

Maja Lasić ističe važnost „Amleta“ kao nasušne potrebe i u našoj, hrvatskoj i bh. „Mrduši“.

„Istinski sam ponosna na cijeli ansambl, a posebno na brata Slavena kojeg sam uživala gledati u HNK Mostar i na kazališnim daskama nakon dugo godina. Dva sata su prošla kao dlanom o dlan što je prvotni pokazatelj dobro obavljenog posla u svim segmentima. Sinoć se rodio, a uvjerena sam kako će i dugo živjeti „mostarski ‘Amlet’“, izjavila je Lasić.

Oduševljenje publike i sjajan glumački ansambl

Književnik Josip Mlakić naveo je aktualnost Brešanovog teksta, kao i same predstave, koja je praizvedena 1971. godine.

Josip Mlakić

„Premijerno izvođenje jedne kultne predstave popu Brešanovog „Hamleta“ velika je stvar, ne samo za Mostar, pogotovo jedna ovakva izvedba koja je oduševila sve nazočne. Dvije mi se stvari u vezi predstave čine najvažnijim: činjenica kako je jedna predstava koja je praizvedena davne 1971. danas aktualna kao i u to vrijeme te sjajna glumačka izvedba glumaca ansambla HNK Mostar, pogotovo ako se zna kako je ova predstava glumački jako zahtjevna“, rekao je Mlakić.

Mlakić je istaknuo kako su ga posebno oduševile uloge Slavena Knezovića kao Bukare, Roberta Pehara kao Učitelja i Mire Barnjaka kao Pulje.

„Isplatilo se potegnuti stotinjak kilometara do Mostara i pogledati mostarskog Hamleta‘“, rekao je Mlakić.

Reprizne izvedbe su ranije raspordane, a već sada se rezerviraju ulaznice za najavljene reprize koje će u HNK Mostar biti odigrane početkom lipnja.

Pogledajte kako je bilo na premijeri i poslije nje na Facebook stranici HNK Mostar, putem sljedećih poveznica:

https://www.facebook.com/pg/hnkmostar/photos/?tab=album&album_id=1333701233391520

odnosno

https://www.facebook.com/pg/hnkmostar/photos/?tab=album&album_id=1333500680078242

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.