Nakon premijere „Identitluka“: Odlična satira o ozbiljnoj temi

Predstava „Identitluk“, nastala u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti te pod pokroviteljstvom BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative), premijerno je izvedena u srijedu navečer na sceni HNK Mostar.

Nastala je po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a dramaturgiju Dragan Komadina. U njoj igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografkinja i kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević.

U ovom satiričnom komadu suočavaju se dominantni bosanskohercegovačke identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na spomenuti Maaloufov esej. Postavlja se konkretno pitanje što nama u sredinama u kojima živimo znače Maaloufove riječi i ideje te se kroz niz improvizacija pokušava dati odgovor na njih.

Poznati bh. redatelj i direktor SARTR-a Aleš Kurt nakon premijere nije krio svoje zadovoljstvo predstavom:

„Priijatno sam iznenađen, a to sam i očekivao. Odlična je predstava, glumci su izvrsni, mnogo je profinjenog crnog humora, a na kraju se događa i ‘grand finale’, što je teško za izvesti“.

Teatrologinja i glumica Maja Lasić te nastavnica na Sveučilištu u Mostaru također je zadovoljna pogledanim, istaknuvši kako je satira koja se proteže kroz predstavu odlična i tjera čovjeka na smijeh, ali i na postavljanje dubokih pitanja o svim identitetima koji suvremenog čovjeka prožimaju.

„Predstava je duhovita, duboka, jako poučna i mislim da će imati dug život. Glumci su uigrani i dobri. Zaista kvalitetna predstava“, kazala je Maja Lasić.

Zlatan Školjić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, nije štedio riječi pohvale za „Identitluk“, kazavši kako je ovo „sigurno jedna od najboljih predstava koje je pogledao u posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini.

„Fenomenalna predstava i drago mi je da se neko pozabavio ovako ozbiljno apsurdom naše regije i naših naroda. Ti narodi, koji su slikovito prikazani, konstantno ponavljaju iste probleme i postavljaju ista pitanja i, naravno, na glup način na ta pitanja odgovaraju.

Još jedna mostarska teatrologinja i glumica te nastavnica na Sveučilištu u Mostaru Tina Laco pozitivno se osvrnula na predstavu:

„Kao što je redateljica nekoliko puta naglašavala i prije same premijere, zaista postoji li uopće bolji kontekst od bh. konteksta za ovakvu jednu predstavu, za nešto što nas jako podsjeća na stereotipe i predrasude koje svakodnevno živimo. Istodobno se kroz ovakve predstave i projekte oslobađamo od njih i mislim da smo definitivno društvo koje s komičkim olakšanjem može primiti ovako jednu snažnu poruku”, rekla je Tina Laco.

Nakon premijere u HNK Mostar slijedi premijera u Narodnom pozorištu u Mostaru, u petak, 20. 12. 2019., s početkom u 20 sati. Ulaznice za ovu besplatne su uz obavezno preuzimanje na blagajni Narodnog pozorišta u Mostaru. Predstava će gostovati i u dvadesetak mjesta i gradova u BiH.

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: