“Noć s Aleksom” gostovat će na najznačajnijem regionalnom festivalu Sterijino pozorje

Predstava “Noć s Aleksom” prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana prošla je u međunarodnu selekciju “Krugovi” najznačajnijeg regionalnog kazališnog festivala Sterijino pozorje u Novom Sadu. Ovo je velik uspjeh za predstavu i za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kojem će ovo biti prvi nastup na Sterijinom pozorju. Na konferenciji za medije selektor festivala Milivoje Mlađenović izvijestio je o programu u natjecateljskoj selekciji festivala u kojoj sudjeluje 8 predstava srpskih dramskih autora i međunarodnoj selekciji u kojoj su, pored predstave “Noć s Aleksom”, odabrane još dvije predstave  ̶  “Lepa Vida”, Gledališče Koper / Teatro Capodistria (Slovenija); Slovensko stalno gledališče Trst (Italija) i “Tena – kronika raspada jedne ljepote”, Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Ludens teatar, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradsko kazalište Požega (Hrvatska).

“Buljanova dekonstrukcijska predstava nadrasta stereotip mitske ličnosti Alekse Šantića kao simbola grada Mostara. Kazališnoj publici dan je na uvid jedan nevjerojatno sugestivno izveden krležijanski solilokvij o prokletstvu male, patrijarhalne sredine koja može poslužiti i kao paradigma ondašnje, ali i današnje Bosne i Hercegovine”, napisao je u obrazloženju selektor Mlađenović.

“Opća estetska vrijednost kazališnih predstava bila je vrhunaravni kriterij odabira predstava za natjecateljski program 68. festivala Sterijino pozorje. Tek potom, ili istovremeno s tom vrijednošću, kao eventualne dodatne  kriterije selektor je udruživao njihov ekskluzivitet, kulturnu različitost, istaknutu modernost, istraživačku usmjerenost, estetski radikalizam, umjetničku apartnost ili izuzetnost, i drugi faktore. Oslonac tijekom cijelog selektorskog ciklusa bila je parafraza misli Petera Brooka:  Iskra života, meso i krv realnosti, mora biti prisutna u svakom trenutku kazališnog čina”, kazano je na konferenciji za medije.

“Izbor u program međunarodne selekcije ‘Krugovi’ jednog od najstarijih i najznačajnijih regionalnih kazališnih festivala Sterijino pozorje za HNK Mostar velika je čast i uspjeh, ali i još jedan pokazatelj kako smo se kao kazalište uspjeli afirmirati u širem, regionalnom kontekstu. O kakvom je uspjehu riječ govori i činjenica da je u konkurenciji za sudjelovanje na festivalu bilo 57 predstava. Izuzetno mi je drago što je selektor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović prepoznao vrijednost predstave ‘Noć s Aleksom’, ali imao i mogućnost vidjeti još jednu našu predstavu te osjetiti ozračje koje vlada u HNK Mostar. Koristim prigodu još jednom se zahvaliti redatelju predstave Ivici Buljanu i svim članovima njegovog kreativnog tima na predivnom i korisnom teatarskom i ljudskom iskustvu. Zahvala i čestitke, također, idu i autoru teksta Marku Tomašu, s kojim smo kreativnu suradnju započeli i prije ove predstave, a koju ćemo zasigurno i nastaviti”, izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

U selekcijskom ciklusu selektor je odgledao ukupno 57 predstava, stoga je gostovanje na Sterijinom pozorju iznimno postignuće za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i predstavu „Noć s Aleksom“.

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.