“Noć s Aleksom” oduševio publiku na MESS-u

Prvo festivalsko gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u novoj kazališnoj sezoni bilo je s predstavom “Noć s Aleksom”, koja je u subotu, 7. listopada 2023. godine nastupila na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Predstava je igrala u Kamernom teatru 55. Ulaznice za ovu predstavu bile su rasprodane desetak dana prije izvedbe, a oduševljena publika  vraćala je ansambl tri puta na naklon.

“Noć s Aleksom” nastala je prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana. Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom muzikom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima. Glumice i glumci uvode publiku u intimni prostor pjesničkog života, društvenih normi i odnosa, a sve to na jedan promišljeno zabavan i pristupačan način. Aleksa Šantić simbol je grada Mostara, pjesnik koji je i danas neiscrpan izvor inspiracije za različite umjetničke projekte i čije su pjesme dokumenti jednog vremena. Malo koji grad ima takvu vezu s pjesničkom figurom, kao što Mostar ima sa Šantićem i nemoguće je spomenuti pjesnika, a ne pomisliti na grad. Cjelokupan kontekst, i umjetnički kao i društveno-politički nosi stanovitu težinu i u toj simbiozi ova predstava traži svoj motiv.

“U ovoj predstavi intimne poetičnosti i apsurdne tragičnosti, rasutoj kao ‘san o životu’ ili ‘san o snu’, najmanje vrijednog se sazna o samom centralnom junaku, neopjevanom pjesniku koji posljednju noć provodi u bunilu potrage za duhovnim spasom, a nešto više o bosanskohercegovačkom čovjeku vječito razapetom između politike i pjesme, nacionalnosti i ljubavi, rodnog grada i cijeloga svijeta, bolesti i života. Cijela predstava jedan je nezaustavljivi, nadrealistički začuđujući, bitno neharmonični teatarski dernek, na kojem će se teško moći oteti dojmu da se događa toliko toga, a da se istovremeno ponavlja sve isto, dok konačna istina čeka na kraju jedne otrežnjujuće pijane noći”, napisao je u svojoj kritici Mirza Skenderagić.

Sudjelovanje na MESS-u peto je festivalsko gostovanje predstave “Noć s Aleksom”. Igrala je i na vrlo značajnim regionalnim kazališnim festivalima, na 33. Marulićevim danima u Splitu i 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, što najbolje svjedoči o kvaliteti ove predstave, ali i o repertoarskoj politici koju njeguje Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Također, predstava je oduševila i publiku Beogradskog dramskog pozorišta, koja je višeminutnim ovacijama nagradila ansambl HNK Mostar.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.