Noć teatra: Neobičan poduhvat i neuobičajena predstava

Na Noć teatra 2021., u subotu 20. studenog, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru odlučili su se na pomalo neobičan poduhvat: otvorit će publici svoja vrata na probu predstave „Kroz proces 10-6-93“.

„Rijetko su probe otvorene za javnost, pa mnogi ljubitelji kazališta zapravo ni ne znaju kako se stvara ono što vide na kazališnim daskama. Kazališni proces stavljamo pod povećalo, puštamo publiku u njega. A publika, ako želi, može nam dati povratnu informaciju o tome što radimo“, kaže autorica i redateljica predstave Marina Petković Liker, dodavši kako je ovo idealna prilika za „otvaranje prostora zajedništva kazališnog stvaranja i kazališnog sudjelovanja“.

Riječ je o predstavi u kojoj se dokumentira jedno vrijeme koje nikada ne završava. Paradigmatski se referirajući na događaj iz ratne prošlosti, kada je osmero djece na dječjem igralištu poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH u Vitezu 10. lipnja 1993. godine, predstava „Kroz proces 10-6-93“ progovara o svim žrtvama rata u Središnjoj Bosni, osobito onim hrvatskim koje su se, da bi ironija bila potpuna, prešućivale, negirale i umanjivale. Ipak, najvažnija od svega jest činjenica da predstava govori o životu danas: ima li ga, kakav je i može li se, nakon takve boli, pronaći snaga za sutra.

„Ova predstava mnogostruko je kompleksna – stoga otvaranjem probe želimo omogućiti širi pogled na temu kojom se bavimo te čuti mnogoglasje misli i osjećaja, uvažavajući sve ono što svi akteri predstave, a to je i publika, osjećaju, misle, doživljavaju“, kaže redateljica.

Marina Petković Liker već je poznata mostarskoj publici, i to po predstavi „Gnijezdo“, postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je među ostalim nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu „Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 i Banja Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu. Svi koji su gledali „Gnijezdo“ znaju kako je kazalište koje stvara ova autorica i redateljica drukčije od onog klasičnog, u kojem glumci igraju po unaprijed poznatom scenariju.

„Kazalište koje me zanima i kojim se bavim, publiku osjeća kao važnog sustvaratelja predstave. Svaka misao koja se javi u gledatelju tijekom prisustva na predstavi sastavni je dio izvedbe. Ta misao ne mora biti materijalizirana, izgovorena, ali takva, ‘osjećana’, materijal je s kojim glumci u ovoj predstavi rade“, istaknula je Marina Petković Liker.

Premijera predstave planirana je 27. studenog 2021. godine, a zanimljivost je da su čak četiri pretpremijerne izvedbe odigrane u srpnju ove godine. Upravo zbog činjenice da je publika, odnosno njezino mišljenje, važan segment ove predstave.

Po autoričinim riječima, na izvedbi za Noć teatra želi se osjetiti prostor dijeljenja i komunikacije. Ni jedan gledatelj neće biti izazvan ili provociran na sudjelovanje.

„Pozivam publiku da dođe, prisustvuje, diše, suosjeća. Za autorski tim ove predstave sudjelovanje znači prijateljsko prisustvo i empatijski rizik u stvaranju suosjećajne zajednice. Ništa posebno neobično. Život“, kaže autorica.

Pored glumaca i glumica HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Mire Barnjaka, Nikoline Marić, Ivana Skoke i Ive Krešića, u predstavi igraju i Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Ulazak je slobodan uz prethodnu rezervaciju mjesta na broj 063/019 019 ili preko Facebook stranice HNK Mostar.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.