PODIJELI

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru započeli su rad na novoj predstavi “U ime identiteta” prema motivima zbirke istoimenih eseja Amina Maaloufa. Riječ je o koprodukcijskom projektu HNK Mostar, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Predstavu režira Tanja Miletić Oručević, koja je zajedno s Draganom Komadinom i autorica dramatizacije, a uloge su raspodijeljene Jeleni Kordić Kuret, Ivanu Skoki i Ivi Krešiću iz HNK Mostar, Ajli Hamzić, Ameli Kreso i Fatimi Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujućim glumcima Draženu Pavloviću i Nedimu Malkočeviću.

Amin Maalouf, Libanonac u Francuskoj, arapski kršćanin, na najbolji način spaja Orient i Okcident. Stoga se čini posve opravdanom da baš u Mostaru u jednoj velikoj zajedničkoj koprodukciji pokušamo scenski artikulirati njegov esej o nasilju i potrebi za pripadanjem. Naime, u svojoj knjizi Maalouf uspijeva na jednostavan, humani način problematizirati iznimno kompleksnu i delikatnu temu – identitet“, izjavio je Dragan Komadina dodavši kako “ono što najviše intrigira iz Maaloufovog rukopisa jest ideja prema kojoj identitet nije slaganje neovisnih pripadnosti nego crtež na nategnutoj koži.

S obzirom da je knjiga pisana još prije više od dvadeset godina kada utjecaj interneta na ljudski život nije bio ni izbliza snažan kao danas, fascinira i zastrašuje jedno njegovo predviđanje. Tako Maalouf tvrdi kako iz društva u kojem su mediji dominantni, a gledatelji indiferentni, preći ćemo u društvo u kojem je situacija upravo obrnuta. Ova mostarska zajednička koprodukcija ponudit će jednu zanimljivu scensku potvrdu koliko je Maalouf, nažalost, bio u pravu“, kazao je Komadina.

Pokrovitelj ovoga projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

NEMA KOMENTARA