Nova premijera: „Što te nema“ – sevdah drama o zabranjenoj ljubavi Alekse i Anke

Premijerna izvedba predstave „Što te nema“ autorice Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, bit će održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u utorak, 15. listopada 2019. godine s početkom u 20 sati.

„Što te nema“ je koprodukcijska predstava nastala suradnjom  tri kazališne kuće: Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke te Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar koje je izvršni producent predstave. Povod za ovu predstavu i navedenu koprodukcijsku suradnju su jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije u sklopu kojih će predstava premijerno biti izvedena u sva tri navedena kazališta.

Središnja tema predstave je nesretna i zabranjena ljubav velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove sugrađanke Anke Tomlinović, ali i o Šantićevom životu općenito kao i životu u tadašnjem Mostaru. Zbog činjenice da se dramska igra isprepliće s izvođenjem poznatih sevdalinki, redatelj Erol Kadić smatra kako se za ovu predstavu može reći da pripada sasvim novom žanru kojeg on naziva „sevdah drama“. Zanimljivost je i da je ovo prva dramska predstava koja tematizira Šantićev život.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić (NPRS Banja Luka); Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac (NP Mostar); Ivan Skoko (HNK Mostar) te Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj / Dino Spahić i Aljoša Golo / Igor Vuhovac. Scenografkinja predstave je Dragana Purković Macan, a kostimografkinja Ivana Ristić.

Pored izvrsne glumačke ekipe, bitan element predstave su i raskošni kostimi karakteristični za onodobni Mostar te već spomenuti sevdah koji prožima cijelu predstavu i nostalgično nas podsjeća na duh vremena u kojem je Šantić živio.

Radeći na predstavi, između ostalog uvjerio sam se koliko mnogo ljudi i danas voli i cijeni Aleksu Šantića koji je uistinu jedan od najvećih Mostaraca i svojevrsni simbol ovoga grada“, izjavio je Ivan Skoko koji u predstavi igra Aleksinog brata Peru. Skoko kaže kako rad na predstavi nije bio naporan jer je cijeli proces bio ispunjen pozitivnom energijom svih sudionika.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja smatra kako je veliki uspjeh sama činjenica da su predstavu o Šantiću radile upravo ove tri kazališne kuće te na taj način dodatno povezale Šantića s Mostarom, ali i Mostar s Banja Lukom i Beogradom odakle nam dolaze autorica teksta i redatelj predstave.

„Samom koprodukcijom je poslana pozitivna poruka i stvorena dodana vrijednost ne samo u radu sva tri kazališta već i u okvirima sve tri zajednice koje žive u Mostaru i BiH i o kojima na neki način govori i ova predstava. Premda je sva od ljubavi i sevdaha“ uz osmijeh završava Vukoja.

Ulaznice za primjeru nisu u slobodnoj prodaji. Reprizna igranja na repertoaru HNK Mostar su 23. i 24. listopada 2019. godine u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati porukom na Facebook stranici, e-mailom na adresu ulaznice@hnkmostar.ba ili porukom/pozivom na broj 063 019 019. Cijena ulaznica za građanstvo je 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Kao ulaznica vrijede i studentski vaučeri podijeljeni u okviru akcije „Studenti za HNK, HNK za studente“.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: