Nova premijera: „Što te nema“ – sevdah drama o zabranjenoj ljubavi Alekse i Anke

Premijerna izvedba predstave „Što te nema“ autorice Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, bit će održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u utorak, 15. listopada 2019. godine s početkom u 20 sati.

„Što te nema“ je koprodukcijska predstava nastala suradnjom  tri kazališne kuće: Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke te Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar koje je izvršni producent predstave. Povod za ovu predstavu i navedenu koprodukcijsku suradnju su jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije u sklopu kojih će predstava premijerno biti izvedena u sva tri navedena kazališta.

Središnja tema predstave je nesretna i zabranjena ljubav velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove sugrađanke Anke Tomlinović, ali i o Šantićevom životu općenito kao i životu u tadašnjem Mostaru. Zbog činjenice da se dramska igra isprepliće s izvođenjem poznatih sevdalinki, redatelj Erol Kadić smatra kako se za ovu predstavu može reći da pripada sasvim novom žanru kojeg on naziva „sevdah drama“. Zanimljivost je i da je ovo prva dramska predstava koja tematizira Šantićev život.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić (NPRS Banja Luka); Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac (NP Mostar); Ivan Skoko (HNK Mostar) te Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj / Dino Spahić i Aljoša Golo / Igor Vuhovac. Scenografkinja predstave je Dragana Purković Macan, a kostimografkinja Ivana Ristić.

Pored izvrsne glumačke ekipe, bitan element predstave su i raskošni kostimi karakteristični za onodobni Mostar te već spomenuti sevdah koji prožima cijelu predstavu i nostalgično nas podsjeća na duh vremena u kojem je Šantić živio.

Radeći na predstavi, između ostalog uvjerio sam se koliko mnogo ljudi i danas voli i cijeni Aleksu Šantića koji je uistinu jedan od najvećih Mostaraca i svojevrsni simbol ovoga grada“, izjavio je Ivan Skoko koji u predstavi igra Aleksinog brata Peru. Skoko kaže kako rad na predstavi nije bio naporan jer je cijeli proces bio ispunjen pozitivnom energijom svih sudionika.

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja smatra kako je veliki uspjeh sama činjenica da su predstavu o Šantiću radile upravo ove tri kazališne kuće te na taj način dodatno povezale Šantića s Mostarom, ali i Mostar s Banja Lukom i Beogradom odakle nam dolaze autorica teksta i redatelj predstave.

„Samom koprodukcijom je poslana pozitivna poruka i stvorena dodana vrijednost ne samo u radu sva tri kazališta već i u okvirima sve tri zajednice koje žive u Mostaru i BiH i o kojima na neki način govori i ova predstava. Premda je sva od ljubavi i sevdaha“ uz osmijeh završava Vukoja.

Ulaznice za primjeru nisu u slobodnoj prodaji. Reprizna igranja na repertoaru HNK Mostar su 23. i 24. listopada 2019. godine u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati porukom na Facebook stranici, e-mailom na adresu ulaznice@hnkmostar.ba ili porukom/pozivom na broj 063 019 019. Cijena ulaznica za građanstvo je 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Kao ulaznica vrijede i studentski vaučeri podijeljeni u okviru akcije „Studenti za HNK, HNK za studente“.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.