Novom koprodukcijom propitkuje se identitet

Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru i službeno je objavljen početak rada na koprodukcijskoj predstavi „U ime identiteta“ Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Predstava se radi po motivima zbirke eseja libanonskog pisca Amina Maaloufa, a režirat će je Tanja Miletić Oručević kojoj je ovo već četvrta predstava koju radi u HNK Mostar.

Ona je na konferenciji istaknula netipičnost ove predstave, a to je da je u pitanju suradnja neovisnog sektora i institucionalne kulture.

„U ovom slučaju to je posebno zanimljivo spojeno jer može donijeti blagodati i osuvremeniti pristup kazališnoj predstavi koja nije samo umjetnički čin nego i utječe na društvenu zajednicu“, kazala je redateljica, podsjetivši kako je Studio za izvedbene umjetnosti nevladina organizacija koja se bavi izvedbenim umjetnostima, ali glavni donator ovog projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te prva ideja da se kazalište bavi ovim tekstom potekla je upravo od njih.

„Donatorima je jako bitno da predstava, a time i tematika dopre do što više ljudi. Stoga će biti igrana širom BiH, i u malim i raznolikim sredinama jer želimo doći do raznovrsnog tipa publike i potaknuti ih da razmišljaju o identitetu“, kazala je Tanja Miletić Oručević te dodala da će premijera biti u prosincu.

Dramaturg predstave Dragan Komadina kazao je nešto više o Aminu Maaloufu, Libanoncu koji je većinu tekstova napisao na francuskom jeziku, kršćanskom Arapinu, te izdvojio simbolične razine zašto je važan kao autor, a onda i njegovo djelo.

„Ne radimo dramatizaciju Maaloufa, već nam njegov tekst služi kao polazište. On nam je bitan jer u svom identitetu ima spoj i kršćanskog i arapskog te kroz cijelo stvaralaštvo uvijek promovira pokušaj razumijevanja i mosta Okcidenta i Orienta“, kazao je Komadina.

Čelni ljudi dva teatra u Mostaru Ivan Vukoja i Almir Mujkanović iskazali su zadovoljstvo još jednom koprodukcijskom predstavom što smatraju veoma korisnim i primjerom kakav mogu i trebaju slijediti i druge ustanove u zemlji.

„Tekst je itekako aktualan jer identiteti su ključni pojam vremena u kojem živimo i sve politike su prožete temom identiteta. Itekako je primjeren vremenu i prostoru, i siguran sam da će ovaj kreativni tim napraviti izvrsnu predstavu“, kazao je Vukoja te dodao kako je ovo već druga koprodukcija u ovoj kazališnoj sezoni s Narodnim pozorištem.

 

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović od predstave očekuje da osvijetli i osvijesti nedovoljno poznavanje teme identiteta i koliko je to nepoznavanje opasno.

„Ono što smo mi kao pojedinci spremni žustro braniti, u nekom drugom vremenu i prostoru su marginalni pojmovi, negdje drugo nemaju nikakvu težinu. Vjerujem da će priča biti jako zanimljiva i intrigantna“, kazao je Mujkanović.

Dvije glumice u predstavi, Jelena Kordić Kuret i Ajla Hamzić  složile su se kako je jako uzbudljivo raditi koprodukcije te da će se ovakvim autorskim projektom doprijeti do ljudi.

„Po mom iskustvu, autorske predstave su intimne i iskrene, i publika se s takvim predstavama može najprije poistovjetiti“, kazala je Jelena Kordić Kuret.

U predstavi glume: Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: