Održana obljetnička izvedba “Kroz proces 10-6-93”: iznova prekidati šutnju o zločinu

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana obljetnička izvedba predstave “Kroz proces 10-6-93” povodom 30 godina od nekažnjenog zločina u Vitezu. Ubojstvo osmero djece 10. lipnja 1993. u Vitezu što su poginula na dječjem igralištu od granate ispaljene s položaja Armije RBiH na dan kada je bilo proglašeno jednodnevno primirje tema je i fokus ove predstave autorice Marine Petković Liker. Publika u HNK Mostar sudjelovala je u šutnji koja prožima ovu predstavu, u boli koji ostaje nakon gubitka, a koju ansambl predstave sugestivno prikazuje, i u bespomoćnosti zbog neprocesuiranog zločina koja “odjekuje” kazalištem. Emotivno i psihološko putovanje kroz predjele središnje Bosne uz video-projekciju, glazbenu podlogu te glumačku igru još je jednom u ovoj izvedbi postavilo pitanje: što je nama danas empatija?

“Kroz proces 10-6-93” trodijelno je strukturirana predstava, koja nas po principu mansionske dramaturgije, tzv. dramaturgije stanica, vodi kroz različite prostore unutar zgrade Kazališta. Predstava nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija. Ona nas prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli. Autorica je skupa s glumačkim ansamblom uspjela jedan užasan događaj pretvoriti u paradigmatsku predstavu o problemima života danas i ovdje. Danas i ovdje – nakon strašne tragedije i nekažnjenog zločina od prije 30 godina.

“Predstava se fokusira na taj događaj – što se zbiva u dušama onih koji su preživjeli, u obiteljima koje su ostale bez svojih najdražih. Većim dijelom to je neverbalni teatar, videosnimci pejzaža u koji nas predstava uvodi pripremaju nas za ono što će se dogoditi, pri tome se koriste dokumentarni snimci s terena, svjedočanstva ljudi zahvaćenih tom tragedijom, dakle, koriste se iskustva verbatim dokumentarnog teatra, glumci i glumice i dalje se, osim svojim tijelom, pokretom, grimasom, ne uključuju u igru koja se strukturira kroz tri prostora, srce komada ukotvljeno je u jednoj sobi gdje bol sudionika dostiže vrhunac, sve ih u toj maloj prostoriji podsjeća na tu djecu koju su, u trenu, izgubili nepovratno, publika ih slijedi kao po nekim etapama, kao da prati kalvariju tih lica, do konačnog, završnog susreta na pozornici, kada i oni konačno progovaraju, komentiraju ono što smo vidjeli i čuli do tada”, napisao je u svom osvrtu Mladen Bićanić.

Na 41. Kazališnim/Pozorišnim igrama BiH u Jajcu predstava “Kroz proces 10-6-93” osvojila je tri nagrade stručnog žirija: najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju Marini Petković Liker i nagrada glumačkom ansamblu za kolektivnu glumačku igru.

U predstavi igraju Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.