Održana svečana dodjela nagrada autorima s Natječaja za najbolji dramski tekst

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana svečana dodjela nagrada nagrađenim autoricama i autorima s Natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina. Na dodjeli su sudjelovali prvonagrađena autorica Dorotea Šušak, drugonagrađeni Filip Pažin, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, moderatorica je bila Anita Milićević, a glazbena pratnja Vladimir Mićković.

Ivan Vukoja istaknuo je kako je Natječaj po drugi put raspisao HNK Mostar u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a pristiglo je šesnaest dramskih tekstova. Prijavili su se autorice i autori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Zahvalio se Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH te naglasio kako će Natječaj biti raspisan i ove godine.

O nagrađenim tekstovima govorio je umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.

„Tu izbjegličku, bolje reći duboko apatridsku poveznicu što spaja ovu mušku austrijsku Medeju s njenom slavnom antičkom predšasnicom treba primarno doživjeti kao vječni dijalog s migrantskim temama kao što su samoća, izolacija ili nemogućnost pripadanja. Uz iznimno osviješteni dramaturško-stilski postupak koji ovaj tekst u lingvističkom smislu dovodi u kontekst antičke tragedije, Dorotea Šušak se zahvaljujući svom dramatičarskom samopouzdanju i već osjetnom teatarskom iskustvu, upustila u potjeru za Zlatnim runom. Ovo nije tek moja proizvoljna asocijacija na ovaj Dorotein rad nego pokazatelj jedne osviještene spisateljske strategije. Naime, autorica je svoj tekst na natječaj poslala pod šifrom – Spjev o Argonautima. I doplovila je trijumfalno u svoju spisateljsku Itaku, na čemu joj još jednom i ovom prigodom iskreno čestitam“, kazao je komadina o prvonagrađenom tekstu „Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi“ Dorotee Šušak.

„’Sobarica’ osvaja svojom spisateljskom nepretencioznošću, tematskom i žanrovskom jednostavnošću, kao lako, pitko i zavodljivo dramsko štivo koje priziva i poziva na svoje scensko utjelovljenje. Riječ je o dramskom tekstu s osvježavajućim elementima situacijske komike koje autor razrješuje u maniru komedije zabune, dajući vrlo diskretno i socijalni i moralni portret društva, ali nudeći i jedno duboko, gotovo čehovljevsko razumijevanje za likove i njihove mane, kao onaj koji ne osuđuje, niti nam docira iz visokih, često prepotentnih spisateljskih perspektiva. Zato i ovom prigodom želim iskreno čestitati Filipu za njegov dramski prvijenac, za njegovu ‘Sobaricu’, za kreiranje svojevrsnog azila, dakle utočišta iznimne dramskog naboja i energije“, rekao je Komadina o tekstu Filipa Pažina.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja uručio je plaketu prvonagrađenoj autorici Dorotei Šušak i novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura te plaketu drugonagrađenom autoru Filipu Pažinu i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura. Nagrađeni autori istaknuli su važnost ovog Natječaja za mlade dramske pisce i njihovo dramsko stvaralaštvo te su se zahvalili žiriju i HNK Mostar.

Dorotea Šušak smatra kako je poticanje suvremenog dramskog stvaralaštva i teksta izrazito važno na institucionalnoj razini, kao i poticanje ovakvih inicijativa, odnosno javnih natječaja koji su dostupni piscima, a kasnije i redateljima. “Ovakav natječaj znači puno za poticanje autora na stvaralaštvo koji ne pišu za svoje ladice, a posebno puno znači ako ti natječaji završe uprizoreni na pozornicama. Ovo je izvrsna prilika jer je jako teško, poglavito u kreativnim zanimanjima i industriji, stvoriti svoje mjesto“, rekla je Šušak.

Na kraju je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja naglasio kako je cilj ovog natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnog angažmana mladih autora te očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: