Online nagrađivana komedija „Bljesak zlatnog zuba“

331
PODIJELI

Na naš YouTube kanal postavili smo nagrađivanu komediju „Bljesak zlatnog zuba“, autora Mate Matišića, u režiji Nine Kleflin.

„Bljesak zlatnog zuba“ dramski je prvijenac Mate Matišića, praizveden 1987. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u režiji Marina Carića. Već svojom prvom dramom Matišić, danas jedan od najznačajnijih suvremenih domaćih dramatičara, pokazao je bogatstvo svoga talenta. Radnja „Bljeska zlatnog zuba“ smještena je u autorov rodni kraj, selo Ričice u Imotskoj krajini, među gastarbajtere i generaciju njihove djece. Ljubav dvoje mladih, (ne)željena trudnoća te natezanje i nadmudrivanje mladenaca i rodbine koje slijedi osnovni su dramski zaplet, ali ne i jedini, budući da svaki od likova u dramu ulazi sa svojim zapletom, sa svojim životom.

Povodom praizvedbe ove komedije, hrvatski novinar i kazališni kritičar Dalibor Foretić napisao je, između ostaloga, sljedeće: „Tekst ‘Bljesak zlatnog zuba’ doživljavam kao povratak na scenu hrvatskih kazališta pučkog igrokaza, sigurno najpopularnijeg, a možda i najboljeg žanra hrvatske dramatike 19. stoljeća… (…) U njegovu linearnom dramskom toku imamo i komičnih i dramskih elemenata: dramski doista često blijede pred komičnima, ali nisu zanemarljivi, a često se s njima i prožimaju, proizvodeći vrlo groteskne efekte.“

Uz ansambl HNK Mostar, u predstavi igraju Vedran Mlikota, Frane Perišin i drugi, a premijerna izvedba odigrana je 31. siječnja 2007. godine. Tatjana Feher, Sanda Krgo Soldo, Nikolina Marić i Frane Perišin nagrađeni su na festivalima u Brčkom i Vinkovcima za glumačka ostvarenja u ovoj predstavi.

NEMA KOMENTARA