PODIJELI

Na Vimeo kanalu HNK Mostar, odnosno preko poveznice https://vimeo.com/375898484, moguće je pgledati predstavu „Logorilijada“, nastalu prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića „Konclogor na Savi“ i zbirci pjesama „Lirika nevremena“ te motivima „Grobnice za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša.

„Logorilijada“ je predstava o pjesniku Iliji Jakovljeviću kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U narativnom smislu sve počiva u dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. u kojemu se Ilija svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. I dok je „krimen“ zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Jakovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje. Vlastita politička i moralna uvjerenja, kojih se Jakovljević nije htio odreći, smjestili su ga između ustaškog noža i komunističkog čekića.

Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Predstava je na 18. Festivalu bh. drame u Zenici 2019. godine dobila nagradu za najbolje likovno oblikovanje odnosno za scenografiju.

Igraju: Robert Pehar (Ilija Jakovljević), Branimir Vidić Flika (Gazda), Boris Matić (Zastavnik Ante), Ivan Skoko (Uzvišeni), Miro Barnjak (Josip Gaon), Bojan Beribaka (Muco), Ivo Krešić (Isljednik) i Mario Bošnjak (Mladić).

NEMA KOMENTARA