Oslobođenje: Predstava koja će ostati na pozornici

“Gnijezdo” u HNK Mostar: Predstava koja će ostati na pozornici

Piše: Adnan Demić, Oslobođenje, 13. 3. 2018.

Dostupno i na Oslobodjenje.ba>>>

Predstava “Gnijezdo” autorski je projekat Marine Petković-Liker, inspirirana poezijom Marka Tomaša, a na scenu će biti postavljena u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Predstava će premijerno biti prikazana sutra navečer, ali samo za pozvanu publiku, dok će je zaljubljenici u kazalište imati priliku vidjeti 15. i 16. ožujka s početkom od 20 sati. Tim povodom danas je u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, rediteljica predstave Marina Petković-Liker, te glumci Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

Eksperiment

Riječ je o predstavi koja govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – šta učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene, drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

Marko Tomaš na generalnoj probi predstave

Mostarski književnik Marko Tomaš ne krije zadovoljstvo iz razloga što je predstava inspirirana upravo njegovom poezijom, odnosno što su motivi za njen nastanak iscrpljeni iz njegovih pjesama.

“Gledao sam generalnu probu i mogu kazati kako je riječ o kazališnom eksperimentu, iako sam produkt na koncu ustvari nije eksperiment. Predstava jeste nešto što će ostaviti snažan utisak na publiku koja je bude gledala”, rekao je Tomaš.

Vjeruje i da će predstava imati dug kazališni život.

“Po mom skromnom sudu, mislim da je riječ o predstavi koja će biti zaista gledana”, kazao je.

Rediteljica Marina Petković-Liker pohvalila je glumačku ekipu koja je vrijedno radila na predstavi, kazavši kako s nestrpljenjem iščekuje premijeru i prve reakcije mostarske publike za koje vjeruje da će biti pozitivne.

Učešće publike

Kako je u tekstu o predstavi napisao Dragan Komadina, u specifičnoj ekspoziciji “Gnijezdo” istražuje odnose glumaca s publikom te njihovo bivanje u izvedbenom prostoru. Gledalište postaje proširena pozornica, a publika aktivnim, dragim gostom, a kasnije i svjedokom kazališnog čina. Uvodni se dobrosusjedski ugođaj postupno transformira u scenu susreta u jednoj mostarskoj obitelji s jasno definiranim likovima i okolnostima.

“Istodobno, to je predstava okupljena oko simboličke niti – bliskosti i ljubavi među braćom i sestrama, u kojoj nema mjesta za velike dramske obrate. Možda tek za koju čašicu žuči i meda”, naveo je Komadina.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.