Početak godine s raznovrsnim programom u HNK Mostar

Nova kalendarska godina jeste započela, ali se ona kazališna nakon kratke stanke za božićne i novogodišnje blagdane nastavlja u punom jeku i s dosta zanimljivog programa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Prva na repertoaru je predstava „O ljubavi“, diplomski rad Nikoline Ljuboje i Ivana Skoke koji na duhovit način govore o fenomenu ljubavi, komentiraju ga te promatraju kroz sve njegovo promjene. Oni traže odgovor na pitanja: što je ljubav, kako nastaje, kako se manifestira, može li potrajati ili će neminovno, pod teretom vremena i navika, izblijedjeti? Ova predstava je 2014. godine osvojila nagradu za najbolju glumu u Beogradu na FIST festivalu, a na repertoaru je dva dana, 9. i 10. siječnja.

Predstava „Identitluk“, o kojoj se krajem godine najviše pričalo i koju Mostarci sigurno najviše željno iščekuju, imat će svoje dvije reprize, i to 16. i 22. siječnja. Ovaj koprodukcijski projekt HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, publiku je na obje premijere nasmijao do suza, ali i naveo na propitivanje o našim prizemnim shvaćanjima identiteta te stereotipnim objašnjenjima istog. Predstava je nastala po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, a inače je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla koji čine: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.  Scenografkinja i kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević.

Dan nakon prve reprize Identitluka, 17. siječnja bit će izvedeno Krležino „Kraljevo“ koje je redatelj Ivan Leo Lemo u svojoj adaptaciji vješto sa zagrebačkog sajmišta premjestio u podzemlje, u noćni klub „King’s“ kojim upravlja vlasnica kluba, utjelovljenje sila mraka, MC. U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Rikalo, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Nikolina Marić, Nina Popović, Ana Ljubić, Božana Martić, Kristina Čuljak, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Marijo Bevanda, Mustafa Stupac, Lamija Šupić, Ana Dragozet i Mario Bošnjak. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor glazbe je Zvonimir Dusper Dus.

Za kraj mjeseca, 30. siječnja Robert Pehar i Saša Oručević odigrat će predstavu „Ajmo na fuka“, inače prvu koprodukcijsku predstavu HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar koja je igrana više od 50 puta. Priča je to o podijeljenom gradu i besmislu rata, o dva mlada, mrtva vojnika koji su bili na sukobljenim stranama istog grada u kojem su živjeli. Autor i redatelj predstave je Dragan Komadina.

U ovom mjesecu na daskama HNK Mostar bit će i dva dodatna sadržaja, koncert Sanela Marića Mare i Darija Lukića 18. siječnja i gostovanje Histriona s predstavom „Igra u dvoje“ 23. siječnja.

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara uz pratnju Darija Lukića u akustičnoj verziji i minimalističkom tonu pjevat će bosanskohercegovačke pjesnike. U njegovim pjesmama našli su se tekstovi Maka Dizdara, Alekse Šantića, Avde Hasanbegova Karabegovića, Marka Tomaša, Nedima Ćišića, Mehmeda Begića itd. Ujedno će ovo biti i mostarska promocija njegovog posljednjeg singla urađenog po tekstu Ive Andrića „Pisma nikome“.

„Igra u dvoje“ humorna je drama Tita Strozzija, napisana 1956. godine. To je djelo hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u 3 čina. Predstavu je režirala Saša Broz, a glume Dora Fišter Toš i Janko Popović Volarić.

Sve predstave počinju u 20 sati. Rezervacija ulaznica je moguća porukom na Facebook stranici hnkmostar, pozivom ili porukom na broj 063 019 019 ili e-mailom ulaznice@hnkmostar.ba.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.