Poezija u Kazalištu: U srijedu zanimljiv i besplatan poetsko-glazbeni događaj u HNK Mostar

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja svoj „off“ program „Poezija u Kazalištu“. Ovaj put, u suradnji s Američkim kutkom BiH Mostar, u srijedu, 1.12.2021. godine, s početkom u 20 sati, bit će predstavljena poezija američkog pjesnika Jacka Gilberta, odnosno hrvatski prijevod njegovih izabranih pjesama.

Gilbert je jedan od najznačajnijih američkih pjesnika prošlog stoljeća, iako nešto manje poznat javnosti, jer je izabrao živjeti izvan literarnih krugova. Kad su ga 2005. godine pitali smatra li nepovoljnim što je većinu života proveo u inozemstvu, izvan književnih krugova, odgovorio je kako je to bilo kobno, ali i u redu – stvar izbora. Bavio se onim što mu je bilo bitno, svojim životom ogoljenim od svih viškova, kao što je to i njegova poezija. Životna mu je filozofija dosta specifična, ali osim odličnih pjesama i razlog zašto ga publika toliko voli.

Osim prevoditeljice Gilbertovih stihova diplomirane indologinje i profesorice engleskog jezika Lore Tomaš iz Zagreba, u programu sudjeluje i glumac i glazbenik Bojan Beribaka, koji će čitati poeziju ovog američkog pjesnika te odsvirati nekoliko glazbenih numera američkih kantautora koje je Gilbert volio i koji govore slične stvari kroz drugi medij (Bob Dylan, Leonard Cohen…). Program će moderirati sveučilišna profesorica, glumica i teatrologinja Tina Laco.

„U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru pokrenuli smo nekoliko ‘off’ programa putem kojih želimo usmjeravati ljude, prvenstveno mlade, prema umjetnosti koja ne mora nužno biti kazališna. Osim Poezije u Kazalištu, riječ je o programima Dramski studio mladih, Jazz u Kazalištu te radionice pisanja dramskih tekstova“, kaže Josip Blažević, voditelj ovih programa.

Prema njegovim riječima, prethodni programi „Poezije u Kazalištu“, kada su predstavljeni pjesnici Marko Tomaš i Mili Đukić te pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić, bili su izuzetno uspješni i posjećeni.

„Iznenađeni smo zanimanjem mostarske publike za ovakvim događajima, što nas učvršćuje u namjeri da ih organiziramo što više, naravno, koliko nam to omogućavaju financijski i organizacijski okviri. Siguran sam kako će i u srijedu biti jako ugodno u lijepom okruženju naše pozornice, odnosno dvorane“, kaže Blažević, istodobno pozivajući svu zainteresiranu publiku da „dođe i uživa u ovom zanimljivom spoju dobrih stihova i glazbe“.

Ulazak na ovaj događaj je besplatan, a potrebna je prethodna rezervacija mjesta preko Facebook ili Instagram stranice hnkmostar, odnosno pozivom na broj 036/446 024.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: